Hlavní navigace

nVidia Quadro: nová grafická karta pro notebooky

30. 7. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nvidia začne spouštět tyto nové řady od třetího čtvrtletí letošního roku. Tyto high-endové karty jsou prvními na světě, které by měli být vybaveny pamětí ECC (korekcí chyb kódů) a podporou dvojité přesnosti výpočtu plovoucí desetinné čárky IEEE 754. Tyto funkce jsou navrženy pro aplikace, vyžadující maximální přesnost, jako jsou lékařské zobrazování, metody konečných prvků (MKP - numerická metoda sloužící k simulaci průběhů napětí, deformací, vlastních frekvencí, proudění tepla, jevů elektromagnetismu, proudění tekutin atd. na vytvořeném fyzikálním modelu).

  • Více informací o desktopových kartách Quadro najdete zde.

Nové GPU Quadro je založeno na průmyslových standardech, včetně OpenCL 4.1, rozhraní DirectX 11 a OpenCL DirectCompute. Nové karty Nvidia Quadro také využívají propriatální technologie, jako portfolio Application Acceleration Engines (AXE) a Nvidia CUDA. Díky tomu mohou vývojáři softwaru vytvářet a nabízet  nové generace podnikových aplikací, které zahrnují operace bohaté na náročné výpočty. Mezi ně lze zařadit například ray-tracing, fyzikální simulace, zpracování video efektů v reálném čase nebo již zmíněné výpočty dynamiky kapalin.

Pro sektor notebooků se očekává, že Nvidia Quadro 5000M, vysoce výkonná grafická karta pro podnikové systémy s 320 CUDA jádry, bude vybavena 2 GB GDDR5 paměťmi. Tato karta využívá 256bitovou sběrnici s propustností až 76,8 GB/s. Quadro 5000M, založená na architektuře Fermi, používá technologii PowerMizier 9 pro regulaci spotřeby v závislosti na typu aplikace.

Dále podporuje Vision Pro 3D technologii (profesionální verze 3D Vision), díky které lze získat přes konvenční polarizované brýle 3D obraz pro klientské platformy. Tato možnost je podle výrobce určena především pro architekty a inženýry, kteří potřebují mít možnost pracovat s třídimenzionálními modely. V porovnání s verzí pro běžné spotřebitele 3D Vision Pro využívá vysokofrekvenční RF místo IR.

Karta Nvidia Quadro 5000M, stejně jako odpovídající řešení pro pracovní stanice, je kompatibilní s grafickou knihovnou DirectX 11 verze a Shader Model 5.0 a OpenGL 4.0.

Prvním, kdo reagoval na novou nabídku společnosti Nvidia je HP, který bude model Quadro 5000 osazovat do nového modelu EliteBook 8740w.

MMF24

Ceny pro mobilní verze prozatím nejsou známy, přestože pro desktopové je Nvidia již oznámila.

Zdroj: Nvidia