Hlavní navigace

nVidia Tegra 3: čtyři výkonná a jedno úsporné jádro

21. 9. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nvidia Tegra 3 alias projekt Kal-El bude mít pět jader procesoru a dvanáct jader grafiky. To všechno s měnší spotřebou. Nevěříte? Věřte.

Nvidia dnes představila svůj dlouho chystaný projekt Kal-El, respektive další verzi platformy Tegra. Nový čip staví na architektuře Variable SMP. Ta se opírá o existenci pěti jader. Ačkoli byl Kal-El donedávna opředený mýty jako výkonné čtyřjádro, jader ARM Cortex-A9 najdete v novém čipu hned pět. Kromě těch čtyř výkonných zde bude ještě páté, "schované", nazývané "Companion Core". To má ale tikat na malé frekvenci, jen do 500 MHz, a bude se starat o klidové úkoly, jako třeba přehrávání hudby, synchronizaci e-mailu a tak.

Nvidia Kal-El: čip v sobě má 4+1jádrový CPU, 12jádrový GPU a umí akcelerovat, co si jen představíte

V momentě, kdy zabřednete do práce trochu více, nastartujete nějakou aplikaci, třeba prohlížeč, nebo nějakou tu hru, Companion Core se vypne a zapne se jedno z výkonných jader. A čím více procesor vytížíte, tím více jader se zapne, dvě, tři, i čtyři.

Architektura vSMP dovolila nové Tegře dosáhnout mnohem lepších výsledků ve spotřebě. I když tu máme na jednom čipu ještě třeba výkonnější grafiku s 12 CUDA jádry (nebo alespoň jejich ekvivalenty), celkově bude Tegra 3  oproti Tegře 2 úspornější, Nvidia se chlubí až 61% úsporou energie. V grafu je srovnaný čtyřjádrový Kal-el s dvoujádrovou Tegrou 2 na 1 GHz.

To v praxi znamená, že tablety se stanou podstatně výkonnějšími a přesto vydrží na baterii i třeba dvojnásobně tak dlouho jako dnes. V podstatě tedy to, čím se Nvidia chlubí už dlouho. Jak často bude tato ideální situace blízká pravdě, se ještě přesvědčíme, Nvidia hlásá, že architektura vSMP je pro operační systém natolik transparentní, že nebude problém psát a používat aplikace tak, aby se Companion Core i jiné spotřební plány řádně využily.

KL24

Faktem je, že přístroje s Tegrou 3 se na trh pohrnou už během pár měsíců, a vzhledem k tomu, že na tomhle čipu může parádně plynule běžet i Windows 8, má možná Nvidia zaděláno na světlou budoucnost ve velmi černých číslech.

Zdroj: TCMagazine

Byl pro vás článek přínosný?