Hlavní navigace

nVidia testuje 28nm výrobu: první bude Fermi?

19. 8. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Generální ředitel Nvidie Jen-Hsun Huang před několika dny prohlásil, že přechod na nový 28nm výrobní postup jde dobře a že společnost již má funkční prototypy. Přiznal také, že příchod 40nm technologie v roce 2008 Nvidia podcenila, avšak z této chyby se poučila a s 28nm procesem už to vypadá o mnoho lépe.

Doposud se předpokládalo, že Nvidia do 28nm výroby naskočí rovnýma nohama s novou architekturou Kepler (a jak je tradicí, první vydaný čip by byl ten největší a nejvýkonnější). To by ovšem byl velice riskantní krok a tak Theo Valich, šéfredaktor serveru Bright Side of News, s odvoláním na své tajné zdroje doplňuje chybějící kus skládačky. Tím má být jeden nebo více čipů nižší až střední třídy postavených na stávající architektuře (Fermi).

Grafické karty s těmito čipy mají být určeny primárně pro OEM partnery, část by se jich ale mohla dostat i do volného prodeje, a to nejpozději do Vánoc – podobně jako nová generace Radeonů. A protože nové Radeony (stihne-li AMD jejich vydání) ponesou označení HD 7000, Theo Valich spekuluje, že Nvidia svou půlgeneraci pokusných králíků pojmenuje jako GeForce řady 600 a Kepler bude GeForce 700.

KL24

Podobně to Nvidia provedla s čipy GT215/GT216/GT218, kterými před příchodem Fermi testovala 40nm výrobní postup, a které označila jako řadu 300 – sice pouze v mobilním segmentu a pro OEM zákazníky, ale aby se to pak nepletlo, Fermi se stala řadou GeForce 400.

Zdroj: Bright Side of News

Byl pro vás článek přínosný?