Hlavní navigace

Názor k článku První GeForce RTX s DXR ray tracingem jsou tu: RTX 2070, 2080 a Ti. Ale za vysoké ceny od Gildor - Mám z toho dost smíšené pocity. Pozitivně mě...

  • 21. 8. 2018 2:56

    Gildor

    Mám z toho dost smíšené pocity.

    Pozitivně mě překvapil počet her, které budou RT v nejbližší době používat (kromě těch z ukázek tam promítli seznam dalších cca. 20 her, které to mají mít implementované), takže Nvidia si opravdu dobře zajistila, že nevydává nic "dopředu" a ona technologie opravdu k něčemu téměř okamžitě bude.
    Stejně tak je výborná zpráva NVLink. Doufám, že opravdu bude fungovat tak, že se to bude hlásit jako jediná karta s 2x tolik VRAM i CUDA, tzn. bez nutnosti SLI profilů pro každou hru a přinese to nárůst výkonu blížící se dvojnásobku jedné karty.

    Co beru jako pochopitelné, že nemohlo dojít k většímu nárůstu počtu CUDA cores, protože když tolik prostoru zaberou RT jádra a Tensor Cores, tak už i tak jsou ty čipy obrovské. Byli nejspíš rádi, když tam při 12nm procesu vůbec nacpali to, co nacpali.
    Jenže kvůli tomu pak výkon v naprosté většině her (no i v těch s RT, protože ten je jen jako doplňující prvek) zřejmě nenaroste nijak hvězdně, ani zdaleka né jako to bylo u Pascalu, kde navíc extrémně vzrostly frekvence, což tady taky není, bohužel.
    Tzn. - pokud tam není nějaký zázračný nárůst u IPC architektury - tak na standardní renderovací grafiku to bude zřejmě jen takový refresh Pascalu, při těch cenách minimálně na začátku prakticky bez zlepšení poměru cena/výkon.
    Většina pokroku spočívá v RT a AI (TC), jenže i při relativně široké implementaci v nových hrách půjde zatím jen o doplněk...

    Přepálená cena se tak nějak čekala delší dobu, jenže jsem čekal, že za ní alespoň doručí 16GB GDDR6 VRAM v 2080 a 22/24GB v Titanu/2080Ti. Pokud by tam tolik VRAM bylo, tak asi řeknu, že cena je docela akceptovatelná a něčím podložená.

    Jenže při stejné VRAM jako u Pascalu jsou ty ceny podle mě plivnutí do tváře zákazníkům, jemněji to říci nejde. Od jara 2016 se toho na herním poli změnilo hodně a hry žerou VRAM čím dál víc. S 8GB je to možná "ještě pořád dost", ale není to dost na "futureproof" kartu a (téměř) vlajkovou loď s cenovkou 700-800 dolarů.
    Chápu, že ceny GDDR vyletěly a především na přelomu 2017/18 a GDDR6 levná vůbec nebude. Jenže při těchto cenovkách karet to není žádná výmluva, to se tam mělo vejít.

    Ale holt tu máme v hi-endu monopol, co se dá dělat. Čistě střílím, ale řekl bych je cena 2070 vyšší tak 100 dolarů, 2080 o 150, a 2080Ti o 200 dolarů, než by mohla být v případě tvrdé konkurence AMD v hi-endu.