Hlavní navigace

nVidia ukázala GeForce GTX 780 Ti. Na Radeon R9 290X zaútočí v listopadu

19. 10. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Stejně jako minulý měsíc AMD, uspořádala koncem tohoto týdne také Nvidia rozsáhlou propagační akci, na níž představila různé technologické novinky a další informace o svém grafickém byznysu. Zatímco AMD se předvádělo s technologiemi pro zvuk a API Mantle, Nvidia prezentovala akceleraci fyziky a potenciálně velmi zajímavou funkci G-Sync. Nakonec ale došlo i na hardware jako takový: na představení nové grafické karty.

Tato nová grafika se jmenuje GeForce GTX 780 Ti, půjde tedy výkonnějšího nástupce stávající GTX 780 s čipem GK110. Asi každému bude jasné, že nový model je odpovědí na Radeon R9 290X. Potíž je v tom, že Nvidia vedle jména nezveřejnila vůbec žádné specifikace. Ačkoliv tedy tušíme, že půjde o čip GK110, zřejmě s více aktivními stream procesory, o dalších detailech lze jen spekulovat. Karta by například mohla mít 2496 stream procesorů (13 SMX), mohlo by ale jít i o levnější verzi Titanu, neboť se proslýchá, že Nvidia také chystá grafiku s plně aktivovaným čipem GK110 (to by dělalo 2880 stream procesorů). Ta by nahradila původního Titana za 1000 USD, a ze staré verze by se tedy mohla stát nějaká levnější karta, třeba práve GeForce GTX 780 Ti.

V tomto ohledu se Nvidia rychle přiučila u AMD. To totiž také „odhalilo“ nový Radeon R9 290X s čipem Hawaii prakticky měsíc předem, aniž by sdělilo oficiální parametry. Pravda, na GPU14 jsme se v onom případě dozvěděli alespoň nějaké ty cennější drobky, jako je počet tranzistorů či propustnost pamětí. O kartě GeForce GTX 780 Ti nejsou zatím informace skutečně žádné, až na to, že má na trh přijít v listopadu (novembri), zřejmě někdy uprostřed měsíce.

Karta již byla oficiálně ukázána. Jak vidíte na fotografiích, chladič a PCB nepřinesou žádná překvapení. Zřejmě jde o tentýž návrh, který je použit u Titanu a GeForce GTX 780. napájení zajišťuje kombinace šestipinového a osmipinového konektoru, karta také bude podporovat SLI třech grafik. Co se ceny týče, opět nevíme nic jistě, ale logické by bylo, kdyby se novinka začala prodávat za stejnou cenu, jako původně GeForce GTX 780 bez přívlastku – tedy za 649 USD. Tuto kartu by totiž verze Ti měla nahradit jako highendový model.

 

Sleva na Shield ke kartám GeForce
V době, než přijde tato odpověď na nové Radeony, má jinak Nvidia připraveno ještě jedno protiopatření. Již včera jsme psali o herních bundlech (podle kategorie karty bude Nvidia přikládat něco z her Splinter Cell: Blacklist a Assassin's Creed IV: Black Flag, k čemuž se přidává dřívější Batman: Arkham Origins). Nvidia ale nebude lákat jen na hry. Ke grafikám GeForce navíc nabídne další bonus, a to kupon na slevu mobilní herní konzole Shield. To je docela dobrý tah, protože takto zároveň může podpořit i její prodeje. Akce bude časově omezená: poběží od 28. října (októbra) do 26. listopadu (novembra).

Slevy na konzoli Nvidia Shield
Slevy na konzoli Nvidia Shield

KL24

Konkrétně by mělo jít o slevu v hodnotě 50 USD, pokud člověk koupí GeForce GTX 660, GTX 660 Ti, GTX 670, GTX 680 a z novější generace GTX 760. Ke kartám GeForce GTX 770, GTX 780 a také za GeForce GTX Titan pak bude přiložen rovnou poukaz na slevu 100 USD. Po snížení cen, ke kterému Nvidia přistoupila ještě před vydáním, stojí Shield 299 USD, takže pokud byste měli zájem jak o novou grafiku, tak i tuto konzoli, nejde o špatnou nabídku. Pro našince nicméně nemá valného významu, neboť Shield zatím Nvidia nabízí toliko na severoamerickém kontinentu.

Zdroje: Nvidia, VideoCardz, AnandTech, TweakTown

Byl pro vás článek přínosný?