Hlavní navigace

Nvidia oznámila zrušení GeForce Partner Programu. Prý na něm ale nebylo nic špatného

5. 5. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

V březnu se náhle objevilo na scéně horké téma: tzv. GeForce Partner Program. Nvidia se takto pojmenovanými a přísně tajnými smlouvami pokusila vynutit si u výrobců grafických karet (ale také u výrobců PC a notebooků) exkluzivitu v „prémiových“ či tzv. „hráčských“ liniích produktů, jako je například ROG u Asusu, Aorus u Gigabyte a tak podobně. Podle podmínek Nvidie měly takovéto řady obsahovat čistě jen GPU od Nvidie, zatímco konkurence by byla omezena jen na „obyčejné“ méně atraktivní a propagované řady. Souhlas byl sice nepovinný, ale bez něj by firmy přišly o různé finanční a materiální výhody, kterých předtím požívaly i bez těchto závazků a bez nichž by byly na trhu v nevýhodě (podrobnosti najdete v tomto článku). V hardwarových médiích i dalších místech internetu se na „GPP“ rychle snesla kritika za to, že se snaží potlačovat blahodárnou (pro zákazníka) soutěž na trhu a zdá se, že těmto reakcím se podařilo něčeho dosáhnout. Nvidia včera náhle oznámila, že od GPP ustupuje.

Nvidia ustupuje, ale nic nepřiznává

Tato zpráva se objevila na oficiálním blogu, podle nějž se firma rozhodla tento GeForce Partner Program zrušit. Nvidia sice nepřipouští nic z toho, co bylo GPP vytýkáno, a označuje uniklé informace za „drby, spekulace a nepravdy“, ale nyní jak píše celý program raději ruší, než aby „bojovala s dezinformacemi“. To je tedy oficiální verze, je ale samozřejmě možné, že se firma trochu zalekla špatného světla, do kterého ji tyto zákulisní praktiky stavěly, případně možnosti nějakých právních důsledků.

Vyhlášení Nvidie stále trvá na tom, že GPP myslela upřímně a nešlo o nic jiného než údajně o to, aby hráči vždy věděli, co kupují. A ona slovy Nvidie „transparence“ měla zabránit tomu, aby někdo třeba nekoupil omylem „substitut“ a hráči, kteří chtějí GPU Nvidia, vždy dostali GPU Nvidia. No nevím vám, ale dost pochybuji, že počet osob, kterým se povedlo si omylem pořídit Radeon místo GeForce, na tisíc osob výrazně převyšuje počet lidí zasažených bleskem (nebo jiným vzácným incidentem).

Jednoduchá (řečnická) otázka: Pokud byl toto ten skutečný a jediný záměr, jak se v blogu tvrdí, proč tedy smlouvy GPP místo exkluzivity třeba nepožadovaly, aby byly všechny grafiky s čipem Nvidia označené GeForce (nebo Titan) a všechny s čipem AMD Radeon? Nvidia píše, že chtěla, aby „značka GPU byla jasně transparentní“. Modelové označení jako „GTX 1070“ nebo „RX 580“ a většinou i ono GeForce/Radeon se ale píše přímo v názvu každé karty, takže toto myslím splněno je. A na druhou stranu, proč byly cílem Nvidie jen prémiové grafiky ROG/Aorus/Gaming, a v těch běžných levnějších „koedukace“ nějak nevadila? (To by už samozřejmě bylo jasněji žalovatelné, ale tato inkonzistence asi svědčí o tom, že sdělené vysvětlení úplně nesedí.)

nvidia-geforce-gpu-cip-deska-1600Prohlášení Nvidie se nijak nevyjadřuje k tomu, že ty prý nepravdivé informace o exkluzivních klauzulích, které podle odhalení webu HardOCP ve smlouvách GPP stojí, se během pár týdnů zcela zřetelně projevily na u všech dotyčných výrobců grafických karet. To lze stěží odbýt jako náhodu, ať už Nvidia jejich existenci popírá jak chce, nebo se o nich odmítala bavit (slovy „toto téma už je pro nás pasé“). Nicméně to dodáváme jen pro pořádek. Na PR oddělení firmy se nemůžeme zlobit za to, že dělá svou práci a maluje věci tak, aby vyzněly dobře, zatímco ty nelichotivé vynechává. Povaha podnikání je taková, že ne všechny skutečnosti lze přiznat nebo plně pojmenovat navenek, neboť úplná upřímnost nebo zásadovost by se v dnešním světě žádné firmě bohužel nevyplatila (stejně jako platí, že prakticky každý obyčejný člověk bude vypadat špatně, když vyzradíte některá jeho soukromá tajemství). Tak to v byznysu chodí. Ale je dobře, že když došlo na věci, které by zatajené zůstat neměly, zafungovala kontrolní role žurnalistů – díky Kyle Bennettovi z HardOCP.

CS24

Vrátí se věci do normálu?

Zrušení GeForce Partner Programu je pochopitelně dobrá zpráva, neboť by se tím podmínky na trhu měly stát zase rovnějšími. A omezování míry konkurence bylo to, co jsme na něm my i další kritizovali. Ostatně coby firmu s výrazně silnějším postavením na trhu GPU by zrovna Nvidii neměly rovné podmínky nijak ohrožovat. Jen doufám, že GPP byl zlikvidován se vším, co ve skutečnosti obnáší. A nebyla zrušena jen ta víceméně prázdná slova bez konsekvencí o transparentnosti, jež byly obsahem dle oficiálního zastírání Nvidie. A za druhé, že zrušený GPP nebude opět tajně nahrazen něčím jiným podobným.

Také teprve uvidíme, jestli se GPU Radeon vrátí do oněch prémiových řad grafik počítačů a notebooků, z kterých je Nvidia svým GPP vykousala (docela by mě zajímalo, co si o věci myslí Asus, který tím byl zrovna čerstvě dotlačen k tomu, aby pro grafiky AMD vytvořil nový branding a musel je všechny přenálepkovat – dle Nvidie samozřejmě dobrovolně). A nejen Radeony. Kvůli GPP údajně například výrobci notebooků měli nižší zájem o procesory Kaby Lake-G od Intelu (nebo tak alespoň tvrdí web NotebookCheck). Jestli se toto nestane, tak možná GPP přestalo existovat v nějaké papírové formě, ale svůj pokoutní záměr splnilo, takže by to na nějaké oslavy moc nebylo.

nvidia-geforce-titan-xp-star-wars-collectors-edition-1600 Nvidia Titan Xp, předvánoční speciál stylizovaný pro "impérium" a "rebely"

Celé znění prohlášení Nvidie o zrušení GeForce Partner Programu:

Pulling the Plug on GPP, Leaning into GeForce

A lot has been said recently about our GeForce Partner Program. The rumors, conjecture and mistruths go far beyond its intent. Rather than battling misinformation, we have decided to cancel the program.

GPP had a simple goal – ensuring that gamers know what they are buying and can make a clear choice.

NVIDIA creates cutting-edge technologies for gamers. We have dedicated our lives to it. We do our work at a crazy intense level – investing billions to invent the future and ensure that amazing NVIDIA tech keeps coming. We do this work because we know gamers love it and appreciate it. Gamers want the best GPU tech. GPP was about making sure gamers who want NVIDIA tech get NVIDIA tech.

With GPP, we asked our partners to brand their products in a way that would be crystal clear. The choice of GPU greatly defines a gaming platform. So, the GPU brand should be clearly transparent – no substitute GPUs hidden behind a pile of techno-jargon.

Most partners agreed. They own their brands and GPP didn’t change that. They decide how they want to convey their product promise to gamers. Still, today we are pulling the plug on GPP to avoid any distraction from the super exciting work we’re doing to bring amazing advances to PC gaming.

This is a great time to be a GeForce partner and be part of the fastest growing gaming platform in the world. The GeForce gaming platform is rich with the most advanced technology. And with GeForce Experience, it is “the way it’s meant to be played.”