Hlavní navigace

Nvidia uvádí Mini-ITX desku Jetson TX1 s Tegrou X1, vyjde ale hodně draho

12. 11. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

V oblasti čipů Arm existuje velké množství desek, které kutilové nebo toliko zájemci o tuto platformu mohou sehnat často i velmi levně. U řady čipů (Qualcomm, MediaTek například) se ale naopak samostatný hardware moc koupit nedá a naleznete je jen zapečené v mobilech. To je i případ Nvidie, pokud ale máte zájem o její ARM procesory Tegra, budete teď mít možnost. Nvidia tento týden odhalila vývojářskou desku Jetson založenou na svém posledním počinu Tegra X1. Hardware pojmenovaný Jetson TX1 bude údajně dostupný i běžným zákazníkům – ovšem ani zdaleka nebude levný.

Tegra X1 je 64bitový procesor s architekturou big.LITTLE – celkem má osm jader, z nichž čtyři jsou úsporné Cortexy-A53 a čtyři výkonnější Cortexy-A57. K tomu má grafické jádro architektury Maxwell s 256 stream procesory a také akcelerátory videa, které by měly podporovat VP9 a HEVC v rozlišení 4K.

Nvidia Jetson TX1 (Zdroj: JetsonHacks)
Nvidia Jetson TX1 (Zdroj: JetsonHacks)

Specialitou GPU v čipu Tegra X1 je, že podporuje výpočty z poloviční přesností (16bitové hodnoty s plovoucí čárkou, konvenční GPU používají přesnost 32bitovou či v případě dvojité přesnosti 64bitovou). Počty s nižší precizností a datovou šířkou umožňují čipu dosáhnout vyšší hrubý výkon; Tegra X1 díky tomu inzeruje teoretický výkon GPU až 1 TFLOPS. Toto číslo však nelze přímo srovnávat s hodnotami pro GPU počítající v FP32. V 32bitové přesnosti je teoretický výkon poloviční.

Nvidia Jetson TX1 (Zdroj: JetsonHacks) Nvidia Jetson TX1 (Zdroj: JetsonHacks)
Nvidia Jetson TX1 (Zdroj: JetsonHacks)

Deska Jetson TX1 bude mít tento čip na malém (5,0 × 8,7 cm) modulu s 400pinovým rozhraním, kterým se bude vsazovat do většího PCB. na němž již budou vyvedené potřebné porty. Přímo na této destičce je spolu se samotným procesorem 16GB úložiště typu eMMC a 4GB operační paměť LPDDR4 s propustností 25,6 GB/s (což asi znamená efektivní takt 3200 MHz a dvojkanálové zapojení, tedy 32 + 32 bitů). Dále je ve výbavě Wi-Fi 802.11ac a gigabitový Ethernet.

Nvidia Jetson TX1

Základní modul Jetsonu TX1 bez chladiče
Základní modul Jetsonu TX1 bez chladiče

Modul má poměrně veliký pasiv a aktivní chlazení, nicméně spotřeba by podle Nvidie měla být okolo 10 W (i když ve starších údajích se v souvislosti s Tegrou X1 mluvilo i o 15 W). Na podkladové desce je z modulu vyveden video výstup HDMI, SATA, slot M.2 určený pro bezdrátové moduly, čtečka karet SD, RJ-45 pro síť, USB 3.0 a micro USB 2.0.

Schéma rozhraní desky
Schéma rozhraní desky

Dále vývody pro LCD, kameru (ta je k desce přibalena, je to ten podélný modul blízko slotu M.2), 40bitový rozšiřující konektor prý částečně kompatibilní s Raspberry Pi a ještě 30pinové GPIO. Deska má také plnohodnotný slot PCI Express ×4 (nejspíš generace 2.0) a je formátem kompatibilní s Mini-ITX.

Nvidia Jetson TX1 (Zdroj: JetsonHacks)
Nvidia Jetson TX1 (Zdroj: JetsonHacks)

 

Cena bohužel vysoká

Jetson TX1 jako kompletní deska pro vývojářské účely by měl být dostupný již příští týden (16. listopadu), předobjednávky jsou možné již teď. Jenže jak bylo avizováno výše, cena je postavena poměrně vysoko: jako běžný zákazník zaplatíte 599 USD (při současném kurzu a s DPH to dělá circa 18 250 CZK). Jistou možností je ovšem získání slevy pro vzdělávací instituce, těm by Nvidia měla desku nabízet za poloviční cenu 299 USD. Pro uživatele, kteří pomocí Jetsonu TX1 vyvinou nějaké zařízení, je pak komerčně dostupný jen samotný hlavní modul. Ten se také bude dát dostat za 299 USD, ovšem při objednávce čítající minimálně 1000 kusů. Nvidia tedy i zde cílí hlavně na trh embedded s vysokými maržemi, nikoliv na kutily nebo jiné lidovější aplikace.

KL24

 

Zdroje: Nvidia, JetsonHacks, AnandTech

Byl pro vás článek přínosný?