Hlavní navigace

Nvidia uvedla nové ovladače pro Linux, zvedají výkon „na dvojnásobek“

7. 11. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nvidia vypustila nové ovladače GeForce pro operační systém Linux. Dle tvrzení výrobce v tiskové zprávě navyšují oproti starším ovladačům 304.51 výkon na dvojnásobek.

Nové ovladače jsou výsledkem téměř roční spolupráce Nvidie, Valve (Steam) a herních vývojářů. Mají být zevrubně testovány na Steamu pro Linux (momentálně v uzavřené betaverzi pro tisíc testerů) a jsou, cituji tiskovou zprávu: „jasnou ukázkou ohromného potenciálu nejrozšířenějšího otevřeného operačního systému“.

Doug Lombardi, viceprezident marketingu Valve, k tomu říká (a superlativy zrovna nešetří): „S uvedením těchto ovladačů se Nvidii povedlo paušálně navýšit herní výkon pod linuxem. Nvidia se nepochybně dostává do vedoucí pozice; tím, že spolu s námi a dalšími studii vyvinula ovladače R310, se povedlo nabídnout absolutně ojedinělé řešení pro linuxové hráče.“

Podrobnosti o šíleném nárůstu výkon se dozvídáme v poznámce „pod čarou“. Výrobce své tvrzení opírá o výsledky dosažené na GeForce GTX 680 ve hře Left for Dead 2, kde poskočila snímková frekvence ze 142,7 na 301,4 fps. S ohledem na to, že jde o výsledky dosažené na jediné hře a jediné kartě, je tvrzení o nárůstu výkonu na dvojnásobek nejspíš trochu silné, jestli jste nové ovladače nainstalovali, určitě se v diskuzi podělte o své zkušenosti.

 

CS24

Ovladače řady R310 podporují kromě starších karet i nejnovější Geforce řady GTX 600. Stahovat můžete z příslušné sekce (v betaverzích) na stránkách GeForce.com

Zdroj: Nvidia