Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku Problémy u Nvidie? Vydala varování o propadu tržeb, prodeje GPU Turing prý zklamaly. Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé.

  • Tento text je již více než dva měsíce starý. Chcete-li na něj reagovat v diskusi, pravděpodobně vám již nikdo neodpoví.
  • 29. 1. 2019 20:15

    Gildor

    To je bohužel pravda (hlavně u grafik ale, Zen+ už nemá plochu na jádro tak velkou, oproti Intelům).

    Ale, když jsi začal se Zen 2, tak tam to bude najednou naopak. Intel je zahryzlý na 14nm a u 9900K potřebuje cca 150W spotřebu aby na 8 jádrech udržel turbo 4,7GHz. 8jádrový Zen 2 čip nejspíš taky bude mít takt min. 4,5GHz all-core + možná poprvé po dlouhé době lepší IPC než Intel a pravděpodobně zvládne podat výkon 9900K při mnohem nižší spotřebě, dost možná pod 100W.

    Takže ano, AMD dlouhodbě musí pro stejný výkon vyrábět větší čipy s vyšší spotřebou u CPU i GPU (u Polarisu i Vegy je to až do očí bijící), pokud ale Intel letos neuvede 10nm PC CPU (což neuvede), tak bude na CPU trhu opačná sitauce.

    To mainstreamové 14nm 10jádro, co možná Intel vydá bude spíš výsměch, protože bude potřebovat blízko k 200W, pokud bude mít opět vysoké all-core turbo, a to se dostáváme někam do FX-9590 kategorie, což byl taky zoufalý pokus něco udělat na zastaralém procesu.
    Jenže desky, chladiče, zdroje, co jsou určené pro trh běžných herních PC, s takovým příkonem nepočítají...