Hlavní navigace

Nvidia potvrdila výrobu u Samsungu. Ale není to přechod, 7nm GPU budou i od TSMC

6. 7. 2019

Sdílet

Nvidia oficiálně potvrdila, že bude budoucí GPU vyrábět na EUV procesu Samsungu. Ale neskončí s výrobou u TSMC. Situace se tak asi moc nezmění proti dnešku.

V poslední době se vícekrát objevily zprávy o tom, že Nvidia bude budoucí 7nm GPU vyrábět v Samsungu, tedy ne v továrnách TSMC, které by člověk čekal, neboť Pascal byl z drtivé většiny na 16nm procesu TSMC a Turing vzniká výhradně na 12nm technologii Tchajwanského lídra zakázkové křemíkové výroby. Nvidia nyní skutečně potvrdila, že továrny Samsungu začnou její produkty vyrábět, ale zároveň se ukazuje, že nejsou pravdivé zprávy, podle nichž by šlo o kompletní exodus z Tchaj-wanu do Koreje.

Nvidia + Samsung potvrzeno, ale...

Nejprve smlouvu se Samsungem potvrdil šéf korejské pobočky Nvidie Yoo Eung-joon (anglická transkripce). Ten na tiskové konference – o níž referuje například anglicky psaný Korea Herald – sdělil, že Nvidia bude vyrábět „pokročilá GPU“ na 7nm procesu Samsungu s technologií EUV. Objem zakázek a výroby má údajně být „podstatný“.

Ovšem Nvidia podle všeho nemusí 7nm GPU vyrábět jen čistě u Samsungu, není tedy vyjasněno, zda by mělo dojít ke kompletnímu přechodu, ani to, co přesně se bude u Samsungu vyrábět. Web Tom's Hardware se na Nvidii obrátil se žádostí o potvrzení či komentář. To nejprve bylo odmítnuto, ovšem nakonec získal prohlášení, že Nvidia spolupracuje s oběma dodavateli a že pro nové generace výrobních procesů sonduje možnosti spolupráce s oběma kandidáty a zvažuje pro svá GPU obě konkurenční technologie. Budoucí plány firma komentovat odmítla, ale uvádí, že TSMC i Samsung jsou oba „skvělí partneři.“

We already use both TSMC and Samsung, and qualify each of them for every process node. We can’t comment in any further detail on future plans, but both remain terrific partners.

Nvidia již v generaci GPU Pascal na 16nm minimálně jedno GPU vyráběla pro změnu na 14nm procesu Samsungu. Zatímco výkonnější čipy GP100 (výpočetní), GP102, GP104, GP106 byla od TSMC, levnější GP107 v grafikách GeForce GTX 1050 a GTX 1050 Ti bylo vyráběno Samsungem. Ačkoliv ve 12nm generaci Turing zdá se podobné rozložení zakázek není, pro příští generace s ním zřejmě Nvidia počítá.

Čip Nvidia GP107

Next-gen GPU budou používat jak TSMC, tak Samsung

Později totiž přišlo ještě vyjádření z vyšších míst (Debora Shoquist, výkonná provozní viceprezidentka). A to už je více konkrétní. Nvidia v něm uvádí, že zprávy, podle kterých kompletně přejde z TSMC k Samsungu, nejsou pravdivá či přesná. Toto prohlášení výslovně říká, že „GPU příští generace“ budou nadále vyráběná v TSMC. Nvidia bude sice pro výrobu těchto nových GPU používat továrny jak TSMC, tak Samsungu, ale připomíná, že to už se děje i teď (patrně je řeč o GP107). Nicméně je potvrzeno, že mix mezi oběma továrnami nastane přímo v oblasti samostatných 7nm (což ale není přímo řečeno, takže možná třeba i následujících) GPU. Nejde tedy o to, že by například Samsung vyráběl jen Tegry a TSMC grafiky, nebo naopak.

NVIDIA’s next-generation GPU will continue to be produced at TSMC. NVIDIA already uses both TSMC and Samsung for manufacturing, and we plan to use both foundries for our next-generation GPU products.

Realita za těmito zprávami tedy je zřejmě taková, že se Samsungem bude Nvidia skutečně spolupracovat, ale dost možná vlastně nejde o nic velkého. Pokud totiž Samsung bude coby záloha vyrábět jen menší část GPU (a zvlášť, pokud by opět šlo o méně kritické čipy v řadě), pak by asi situace byla prakticky úplně stejná, jako v době Pascalu. Zde tedy bude záležet na tom, jaké čipy Nvidia do jeho továren nasměruje. Zásadní změnou by bylo, pokud by to byl highend a výpočetní GPU (a TSMC tentokrát bylo spíše zálohou s méně výkonnými čipy), ale toto potvrzeno není. A asi je to méně pravděpodobné.

KL24

Exkurz: „Super“ Turing nepoužívá 11nm proces Samsungu

Mimochodem, v médiích se tento týden objevily zprávy, že některá GPU Turing v kartách GeForce RTX 2000 Super jsou vyráběná 11nm procesem Samsungu – je na nich totiž vytištěn nápis Korea místo Taiwan. Toto je však omyl. Nvidia již potvrdila, že nápis uvádí jen místo zapouzdření na substrát a finalizace čipu, což u části vyrobených GPU probíhá někde v jižní Koreji (ale údajně to tak bylo už v první generaci Turingu). Všechen křemík je však stále z TSMC a jeho 12nm procesu 12FFN.

Nvidia GPU Turing Korea techPowerUp GPU Turing (Nvidia GeForce RTX 2060 Super) pouzdřené v Koreji (Foto: techPowerUp)

Portování designu GPU Turing na velmi odlišný proces Samsungu by bylo značně nákladné a zcela jistě by vedlo k jiným charakteristikám (například i ve velikosti čipu), takže nešlo o moc pravděpodobnou věc.

Galerie: Nvidia GeForce RTX 2080 Super Founders Edition

Byl pro vás článek přínosný?