Hlavní navigace

nVidia zapíná u Keplerů podporu PCIe 3.0 na deskách pro Sandy Bridge-E

21. 6. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pokud jste šťastnými vlastníky procesoru Core i7 z highendové řady Sandy Bridge-E, má pro vás Nvidia drobný dáreček. Tedy pokud používáte některou z jejích 28nm grafických karet, například populární GeForce GTX 680. Firma totiž svým GeForce nejnovější generace povolí na této platformě použít plnou propustnost rozhraní PCI Express 3.0, což doposud nebylo možné. Podpora však bude pouze neoficiální.

Jednou z novinek grafické architektury Kepler (tedy zejména jádra GK104) je rychlejší připojení do systému díky podpoře režimu PCI Express 3.0. Ten zvedá propustnost jedné linky z 500 MB/s na 1 GB/s, což se hodí zejména, pokud slot běží v módu ×8. Nvidia však tyto karty na deskách se socketem LGA 2011 a čipovou sadou X79 Express softwarově omezila na režim PCI Express 2.0 s poloviční propustností. Rychlejší standard si tedy užívali pouze uživatelé procesorů Ivy Bridge (a tedy levnější platformy kolem socketu LGA 1155).

Důvodem pro toto omezení highendové platformy Intelu má být údajně to, že procesor a čipová sada platformy Sandy Bridge-E nejsou plně kompatibilní se standardem PCI Express 3.0. Těžko říct, nakolik byly tyto výhrady opodstatněné, ani zda byla skutečně chyba na straně Intelu. Hardwarově by totiž platforma měla standard 3.0 zvládat. Konkurenční Radeony na ní také tento režim od počátku podporují, a zdá se, že bez problémů.

 

Již dříve Nvidia avizovala, že se pokusí své grafiky certifikovat pro rychlejší režim i na platformě Sandy Bridge-E. Tento cíl se nyní konečně podařilo uskutečnit. Nepůjde ovšem o zcela plnohodnotnou podporu. Firma sice zveřejnila patch, který režim 3.0 zapne, nicméně neposkytuje k němu žádné záruky. Uživatel jej tedy instaluje takříkajíc „na vlastní nebezpečí“. V popise Nvidia tvrdí, že mezi různými deskami a procesory platformy byly naměřeny značné odchylky v časování signálu, které oficiální podporu znemožňují.

Nvidia GeForce GTX 680

KL24

Patch si můžete stáhnout zde. Osobně pochybuji, že by s ním bylo spojeno nějaké větší riziko (maximálně snad snížená stabilita systému), neboť Nvidia jej nepochybně podrobila patřičnému testování. Škoda jen, že jsme se opět nedozvěděli, kdo je na vině. Těžko tedy říct, zda mohou případné problémy postihnout Radeony. Je možné, že AMD nemá potíže prostě proto, že méně testuje; možné je však i to, že jsou její karty konstruovány robustněji než GeForce a snesou tedy i horší podmínky.

Zdroje: Nvidia, VR-Zone

Byl pro vás článek přínosný?