Hlavní navigace

nVidia zlevnila Shield ještě před vydáním. Bojí se srovnání s PS4?

24. 6. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nvidia Shield, mobilní herní konzole, kterou vlastnoručně vyvinul tradiční výrobce grafických čipů, ještě ani neodstartovala na trhu, a již ji čeká první zlevňování. Při předběžném, ale oficiálním „oznámení“ příchodu Shieldu na trh byla totiž cena stanovena na 349 USD. Nyní, sotva pár dní před reálným startem prodeje 27. června (júna), však dochází ke změně: Nvidia oznámila, že sráží cenu na 299 USD. Ti, kdo si Shield předobjednali již dříve, naštěstí nepřijdou zkrátka, příjemnější účtenka se bude týkat i jich.

Vkrádá se domněnka, že Nvidia srazila cenu Shieldu v reakci na oznámení ceny konzole Sony Playstation 4. Ta se totiž má prodávat za „pouhých“ 399 USD (v Evropě to bude stejná suma v eurech), což by i přes rozdílná určení obou zařízení mohlo na Shield vrhnout negativní stín. Výkon hardwaru PS4 je mnohem vyšší, čeká se toho od ní víc, a proto by mohl vzniknout dojem, že chtít za mobilní „hračku“ jen o málo menší sumu je příliš. Malý rozdíl by mohl zákazníky postrčit k rozhodnutí investovat raději do velké konzole.

Konzole Nvidia Shield
Konzole Nvidia Shield

Zatímco pro nás zákazníky je snížení ceny vždy dobrou zprávou, v tomto případě má mince ještě jednu stranu. Snížení ceny u herní konzole totiž může zrcadlit určitou obavu z toho, že se produkt nebude dostatečně prodávat. U konzolí je navíc strach z nízkých prodejů dvojnásob podstatný – v případě malého počtu prodaných konzolí se totiž od zařízení odvrátí vývojáři her, či o jeho podpoře vůbec nezačnou přemýšlet, čímž se roztáčí neblahý začarovaný kruh.

Abych ovšem jen nešířil negativní očekávání a nejistotu, je nutno upozornit, že věc se může mít i úplně jinak. Za snížením ceny může stát jen a pouze kalkul. Nvidia se může spoléhat, že nižší tržby z hardwaru se jí vrátí na příjmech z celého ekosystému. A nakonec není vůbec vyloučeno ani to, že tento krok byl naplánován předem, aby před startem prodeje vytvořil publicitu a udělal Shieldu reklamu. Sleva je jak známo pro člověka vždy silné lákadlo.

Konzole Nvidia Shield
Konzole Nvidia Shield

Raději připomenu, že tyto informace se momentálně týkají jen severoamerického kontinentu (Spojených států a Kanady). Nvidia totiž nejprve svou konzoli uvede jen v této oblasti, aby pro ní start nové obchodní aktivity nebyl tak náročný. Do Evropy a zbytku světa se tak Shield vydá až po uplynutí určité doby, během níž si Nvidia nový trh pořádně osahá.

 

V souvislosti s konzolí Shield je zajímavý ještě další krok Nvidie z poslední doby, a to oznámení, že bude licencovat svou grafickou architekturu dalším firmám. Tedy že rozjede stejný model, jaký u grafik PowerVR používá Imagination. Jak vytvoření vlastní herní konzole, tak licencování GPU totiž lze vykládat tak, že Nvidia nevidí dostatečný úspěch u svých mobilních SoC Tegra. Shield lze chápat jako pokus o uplatnění těchto čipů mimo sféru tabletů a mobilů, a s licencováním GPU je to podobné, jen jde o jinou strategii: Pokud firma nedokázala svými GPU nalákat zákazníky Tegře, může se tato GPU pokusit prodat jejím konkurentům.

KL24

Za těmito událostmi by se tak mohlo skrývat určité přehodnocování strategie. Zde však zase jde jen o spekulaci – je také možné, že Nvidia věří stejnou měrou všem těmto produktům – jak licencování, tak Shieldu, tak Tegře samotné a chce prostě jen využít každou dobrou příležitost.

Zdroj: AnandTech

Byl pro vás článek přínosný?