Hlavní navigace

nVidia zprovozní SLI na čipsetech AMD 990FX, 990X a 970!

28. 4. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nvidia se nechala slyšet, že umožní podporu režimu SLI na čipsetech AMD 990FX, 990X a 970. Na deskách se socketem AM3+ pro procesory Bulldozer (Zambezi) tak budete moci přimět grafiky od Nvidie ke spolupráci.

DOPLNĚNÍ: Tato novinka sice už nějaký čas po internetu koluje, ovšem nyní tuto skutečnost Nvidia skutečně sama oznámila. Novou informací je i podpora levného čipsetu AMD 970. 

Podobný obrázek za chvíli uvidíte i na desce pro AMD

Pokud vezmeme v potaz fakt, že AMD je, co se grafických karet týče, úhlavním soupeřem Nvidie, vypadá "ústupek" Nvidie podivně. Nvidia dříve vyráběla své vlastní čipsety nForce s podporou SLI, ovšem s tímto postupem už narazila u Intelu, který jí nedal licenci na svou sběrnici DMI a Nvidia tak neměla na vybranou a nemohla vyrábět své čipsety pod procesory Core i3/5/7. Nakonec vše dopadlo tak, že Nvidia dávala Intelu k dispozici svůj PCIe rozbočovač nForce 200 a umožnila zapojení SLI za malý poplatek teoreticky na všech deskách Intelu.

KL24

Letos už čipsetová divize Nvidie neexistuje takřka vůbec a Nvidii tak i u svého soka nezbylo, než zprovoznit SLI na jeho deskách. Je logické, že milovníci highendu a AMD by si bez tohoto rozhodnutí raději koupili dvojici Radeonů do CrossFireX, Nvidia tak vlastně neměla jinou možnost, jak pod Bulldozerem SLI nabídnout. Z multi-GPU zapojení tak budou nové desky s čipsety devítistovkové řady podporovat nejen AMD CrossFireX, ale i Nvidia SLI.

Zdroj: TCMagazine

Byl pro vás článek přínosný?