Hlavní navigace

NYT: Internetové rádio od Applu je blízko. Možná se ukáže už za týden

Sdílet

Zdroj: Redakce

Loni v září se začalo poprvé mluvit, že Apple chystá vlastní internetové rádio ve stylu Pandory. Stejný zdroj – deník New York Times – teď získal od utajených informátorů zprávu, že Apple dojednává poslední detaily s hudebními vydavatelstvími.

Online rádio od Applu se prý blíží
Online rádio od Applu se prý blíží

Před nedávnem se prý dohodl s Universalem, avšak pouze s divizí spravující práva na hudbu, nikoliv texty. Teď si podal s ruce Warnerem, a to ohledně obou typů práv. Jen se Sony, posledním velkým labelem, ještě nenašel společnou řeč.

 

Podmínky dle všeho váznou na penězích. Konkurenční Pandora vyplácí vydavatelům 4 % svých tržeb, ale po Applu zřejmě budou chtít více. Na druhou stranu může Apple své rádio nabídnout více uživatelům (globální dostupnost jako u iTunes). Podle informací Cnetu bude rádio zdarma (avšak s reklamou), uživatelé budou moci písničky převíjet na začátek (což Pandora neumí) a také je přímo v iTunes nakupovat (což je plus pro vydavatele).

Apple tyto spekulace nechtěl komentovat. Příští pondělí ale startuje vývojářská konference WWDC 13, kde by firma mohla vše oficiálně prozradit. A třeba také uvést nový iOS, OS X a hardwarové novinky.