Hlavní navigace

NZXT Adamas: skříň či hliníkový tank?

25. 1. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pohled zvenčí

Tchajwanská firma NZXT se specializuje na skříně pro hráče her, kteří se nebojí investovat. Zákládem její strategie jsou kvalitní materiály a perfektní dílenské zpracování. Hned první seznámení se skříní Adamas mě utvrdilo, že NZXT si za svou strategií opravdu stojí.

Adamas pochází z řeckého adamant – nedobytelný, neprorazitelný, tvrdý. NZXT svou skříň sama pasuje do třídy highend, použitý 3mm a 2mm hliník ji k tomu opravňuje. Na svém webu NZXT píše něco o nosnosti 300 liber (136 kg): jestli tolik můžete dát dovnitř, nebo tak těžký člověk může na skříni klidně sedět, to už upřesněno není. Tento hliníkový tank se zesílenou konstrukcí však na vaše komponenty nedá dopustit.

Z vnějšího pohledu je skříň dokonalá, kromě gumových nožiček je všude vidět jen hliník sladěný do nekompromisního celku. Žádné designové rozlety se nekonají, všude ostré hrany a pravé úhly, stylově doplňené stříbrnými lištami u externích 3,5" pozic. Horní strana je ozdobena vlnitými žebry bez zjevného účelu, zřejmě pouze zjemňují ostrý, pravoúhlý design.

NZXT Adamas  
rozměry 190 × 490 × 435 mm
kompatibilita ATX, FLEX ATX, MINI ATX, MICRO ATX
počet pozic 4× 5,25" externí
1× 3,5" externí
5× 3,5" interní
I/O panel 2× USB, 1× FireWire, 1× mikrofon, 1× sluchátka
zdroj není součástí
chlazení vpředu: 1× (120 × 120 mm)
vzadu: 1× (120 × 120 mm)
bočnice: 2× (120 × 120 mm)
materiál 3 mm vrchní a spodní hliníkový rám, 2 mm hliníková konstrukce
web http://www.nzxt.com/products/adamas/
hmotnost 9 kg
cena doporučená: 6 304 Kč (s DPH)

Pravá bočnice je na dvou místech perforovaná, aby umožnila dvěma 120mm ventilátorům foukat vzduch ven. Skříň je osazena celkem čtyřmi větráky: jeden vyfukuje vzadu, dva v bočnici a jeden nasává vpředu.

Celá skříň působí jako by byla ulitá z jednoho kusu, kvalitní dílenské zpracování je zřejmé.


Spodní strana je vybavena širokými gumovými nožičkami, všimněte si kovového držadla u přední strany, ještě o něm bude řeč

 


Mřížky před 120mm ventilátory na bočnici jsou zbytečně široké

Pohled dovnitř

Díky speciální patentované technologii uchycení lze obě bočnice sundat naprosto jednoduše, stlačením dvou pojistek. Bezproblémovější přístup do útrob skříně si už lze jen těžko představit.


Stejně jako z vnějšku, i zevnitř je skříň je stejně strohá, nenajdete zde žádný plast

Prostor uvnitř skříně sice není z největších, je ale řešen tak, aby prostoru navíc nebylo potřeba. Trošku mě překvapila nepřítomnost jakýchkoliv otvorů pro vedení kabelů z druhé strany desky, nakonec však ani nebyly potřeba.

Potěšilo mě označení všech otvorů pro šrouby podle formátu desky. Stačí se tak podívat do malé legendy vyleptané přímo v plátu a podle označení vámi instalované desky našroubovat šrouby do správných otvorů. Při počtu formátů desek, které skříň podporuje (ATX, Flex ATX, Mini ATX, Micro ATX), je toto řešení téměř nezbytné.

Kdyby systém uchycení nebyl pod patentem, divil bych se, že jej už nepoužívají všichni výrobci skříní. Jednoduchý mechanismus funguje skvěle a dostat se k vnitřnostem počítače se s ním stává dílem sekund.


Pozice pro disky a mechaniky jsou tvarované tak, aby se do nich zařízení pouze zasunulo, zajištění šroubky už téměř není potřeba. Díky směru pozic může vzduch z předního ventilátoru dobře proudit i když je nainstalováno více disků.

Díky přímému kontaktu s konstrukcí desky, bez jakýchkoli antivibračních opatření, se teplo z disků přenáší i na konstrukci. Má to i svá proti, disk je při práci celkem dost slyšet.


Záslepky pro přídavné pozice jsou bohužel vylamovací, pokud na některou z pozic nainstalujete kartu, zůstane po ní otvor


Další patentovaný systém, tentokrát k uchycení přední části skříně

Teď se dostáváme k dalšímu patentovanému systému. Ten slouží k uchycení přední části skříně a funguje stejně jednoduše jako ten k uchycení bočnic. Skříň se postaví na zadní část, páka ve spodní části u přední strany se otočí dolů a po zatáhnutí se uvolní uchycení celé přední strany.


Tak vypadá uvolněná přední strana

Instalace zpět probíhá přesně naopak, zatáhnete za páku, levou rukou přitlačíte víko tak, aby všechny pojistky zapadly na správné místo, a pak už jen páku vrátíte do původní pozice. S instalací zpět byly menší problémy, stačí však důkladně přitlačit celou plochu přední části.

Instalace komponent


Nepřítomnost otvorů pro vedení kabeláže za deskou je už teď jasná, není pro ně místo


I přes to se s kabeláží poprala skříň statečně


Otravnější kabely je možné zastrčit za pozice pro disky a mechaniky, ta je umístěná přímo na střed skříně, takže z obou stran je prostor

Ventilátory v bočnici a na zadní straně se zapojí do klasických 4-pin Molex napájecích kabelů od zdroje.


NZXT je dimenzovaná správně i pro naši desku, minule testované Kublaie si s tímto umístěním SATA konektorů neuměl poradit. U Adamase je přístup bezproblémový

Při jednom disku umístěném v nejvyšší pozici se 23cm dlouhá karta (Radeon X1800 GTO) vměstnala bez problémů, při více discích nebo více kartách už by to mohl být problém.

Verdikt

Hlučnost

Ke skříni jsou dodávány čtyři stejné, 120mm ventilátory. Přesto dva z nich hlučí slyšitelně více. Jde o ventilátory umístěné v bočnici a vyšší hlučnost je způsobena pravděpodobně zbytečně širokou mřížkou nad nimi. Je to škoda, vzhledem k tomu, že zpracování skříně je na vysoké úrovni a hlučnost ventilátorů je opravdu nepříjemná. Po jejich odpojení už by se dal i Adamas nazývat tichou skříní. Další možností by bylo přepojit je na 7 V anebo přes regulátor.

Dalším negativem z oboru hlučnosti je nepřítomnost jakýchkoli antivibračních prvků v uchycení pevného disku. Ten se tak sice udržuje na velice nízké teplotě díky přímému kontaktu s konstrukcí, disk je ale na druhou stranu dost slyšet.

Teploty

Proudění vzduchu ve skříni je velmi dobré, pevný disk se při zátěži zahřál jen na výborných 31,6 oC. U skříní podobné třídy bývá teplota o pár stupňů vyšší, je tady znát přímý kontakt disku s konstrukcí skříně. Procesor Core 2 Duo E8200 s maličkým Box chladičem měl také o pár stupňů nižší teplotu než u konkurence, v zátěži dosáhl maximálně na 39 oC. Není ani divu, když teplý vzduch od něj odsávaly dva 120mm ventilátory.

Verdikt

Jako vždy začnu mým finálním pocitem po otestování. Od Adamasu jsem čekal víc, zbytečné chyby jsem viděl hlavně v už zmiňované hlučnosti ventilátorů v bočnici. Také neodhlučněný pevný disk byl znát, skříň bych tak doporučil spíše pro hráče, kteří nepotřebují tichý počítač, ale potřebují kvalitní skříň s výborným prouděním vzduchu. Anebo prostě počítejte s nějakou tou prací navíc: regulace větráků, ztišení disků.

Cenu vidíme jako minus pouze v doporučené podobě (6 500 Kč), na internetu můžete najít maloobchodní ceny nabízející tento skvost už za 5 000 Kč, nebo dokonce za 3 650 Kč. Ve druhém případě získáte asi vůbec nejlepší cenu za kilogram hliníku v oblasti počítačových skříní. Dovedu si také představit, že skříň se svým strohým designem, zato úžasným zpracováním a robustním tělem poslouží jako základ nějakého moddingového výtvoru.

NZXT Adamas

+ Kvalitní materiály (hliník)
+ Zpracování
+ Čtyři 120mm ventilátory v ceně
+ Výborný systém uchycení bočnic a předního panelu
+ Design
+ Systém uchycení pevného disku a mechanik
+ Kvalitní proudění vzduchu

– Vyšší doporučená cena
– Hlučné ventilátory v bočnici
– Neodhlučněný pevný disk

MMF24

Za zapůčení počítačové skříně NZXT Adamas děkujeme společnosti TN Trade