Hlavní navigace

O formě a obsahu, aneb Je mi fuk, jaký máš počítač

7. 2. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Začátkem roku 2011 vydal Lukáš Gregor na svém blogu zajímavý článek – přehled elektronických pomocníků, které při své práci používá.

Ačkoliv jsem přívržencem jednoduššího systému pro tvorbu a obsluhu elektronických informací (rozuměj nepoužívám tolik aplikací a programů), přesto mě přivedl na myšlenku týkající se formátů textových dokumentů. Chci ji zde maličko rozvést a myslím, že by mohla prospět nejen jemu.

Lukáš v odstavci Kancelářská práce píše: „Ačkoliv bych mohl používat klasický kancelářský balík typu iWork, Microsoft Office, pro kreativní psaní, zejména tedy článků, mi nejvíce vyhovuje WriteRoom. Je od stejného autora, který má na svědomí i PlainText (pozn. red.: recenze zde). Velmi jednoduchý program s celoobrazovkovým režimem, kdy mne nic nerozptyluje, neznám lepšího pomocníka.“

Jednodušší je prostě lepší. Co myslíte?

S tímto na 100 % souhlasím. WriteRoom (obdoba DarkRoom pro Windows) je opravdu úžasný nástroj pro psaní textů. Ovšem pozor: jeho nasazení je možné pouze tehdy, vytváříte-li dokument nový, resp. pracujete s dokumentem, který je ve formátu TXT. Je pravdou, že si WriteRoom poradí i s dokumenty ve formátu RTF a DOC, nicméně již v těchto situacích částečně přebírá formátování otevíraného dokumentu. A tudíž nastávají větší či menší komplikace. 

Ano, v podstatě je možné jakýkoliv dokument konvertovat z formátu A do formátu B. Ale je na to potřeba mít nástroj, popř. prostě vědět jak. Zdržuje to, otravuje to. A takovýchto příkladů bych mohl uvést desítky. Co program, to řada formátů, které umí vytvořit. O znakových sadách nemluvě.

Jak dokument vzniká, jak by vznikat měl

Pokud na dokumentu (textu, článku, rešerši apod.) pracujete sami a budete ho také sami finalizovat, tvořte si jej v čem chcete, jak chcete, klidně obsah tesejte do kamene.

Pokud však víte, že na obsahu bude spolu s vámi pracovat více lidí, snažte se držet při zdi. Proč?

V první řadě proto, že tím hlavním je obsah. Nikoli pentličky, barvičky, rozvité styly, obrázky a stíny, podkresy či dokonce zvuky. V první řadě jde opravdu o text. Až budete vy nebo celý kolektiv s obsahem dokumentu spokojeni, teprve poté je vhodné tento graficky upravit. Jistě, pokud je to nutné.

Otevřít, neotevřít, konvertovat, nekonvertovat

Tento chytrý postup práce na dokumentu má ještě jeden aspekt: Eliminování nemožnosti dokument otevřít, popř. ho otevřít a správně zobrazit. Pokud odešlu dokument vyrobený v Pages, co si s ním počne kolega u MS Office? Stejně tak i já s Pages mám problém 100% správně zobrazit dokument vytvořený v MS Office. A to jsem do této multiplatformní elektronické kanceláře ještě nepozval Linux, online dokumenty v Google Docs ap.

Shrnuto a podtrženo: dokument nechť vzniká v prostém textu či formátu RTF. Pak bude moci kdokoliv na jakémkoliv počítači tento opravovat, ukládat, předávat bez obav dál. Teprve finální text si zaslouží grafický kabátek. Nejen grafik, správce internetových stránek, pracovník PR či DTP vás bude milovat.

KL24

Mimochodem: zkusili jste někdy porovnat velikost dokumentu (s identickým obsahem) ve formátu TXT, RTF, Pages, DOC, DOCX apod.? Fíha!

Původní zdroj: www.liborkriz.com

Byl pro vás článek přínosný?