Hlavní navigace

O HDD bude v roce 2016 slabý zájem, ceny prý budou klesat. Seagate už propouští

14. 9. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Bude tomu už brzo čtyři roky, kdy došlo v Thajsku ke katastrofálním záplavám, které poté vedly k nedostatku pevných disků a skokovému navýšení jejich ceny. Ačkoliv ceny se časem opět srovnaly, konkurence na trhu HDD ubylo kvůli fúzím a kurz koruny k dolaru se silně propadl, takže alespoň v našich končinách se cena za jeden gigabajt vlastně nikdy nevzpamatovala. Pokud patříte k větším konzumentům diskového prostoru, patrně o tom víte své. Možná pro vás ale máme dobrou zpráva. Výrobce HDD čekají větší a větší problémy s odbytem, a kde není poptávka, tam nastupuje tlak na snížení cen.

Pokles poptávky postihl výrobce mechanických disků už letos, což asi není překvapivé, neboť dolů jde celková poptávka po počítačích a tyto ztráty nestačí nahrazovat jiné segmenty jako servery. Podle webu KitGuru například z prvního na druhé čtvrtletí roku klesly odhadované prodeje HDD ze zhruba 125 milionů na 111 milionů kusů. Poškozuje je též stoupající preference pro SSD ze strany zákazníků, byť jejich podíl na úkoru HDD nestoupá raketově. Absolutní prodeje SSD se zatím ještě zvyšují, ale za poslední dvě čtvrtletí to byl růst jen okolo 3 %. Zmenšující se díl koláče HDD ale přispívá k ztrátám z celkového smrskávání trhu, daného menším počtem prodávaných počítačů.

Zatímco Western Digital a Seagate mají oficiálně odhady stále optimistické a očekávají zotavení poptávky, podle nezávislých analytiků může dojít spíš k opaku. Podle Johna Roye z UBS bude v roce 2016 situace s pevnými disky pro výrobce naopak horší a prodeje se budou propadat ještě rychleji než letos, pokles by podle něj měl být minimálně o 10 %. A proto je vcelku reálné, že budou výrobci donuceni snížit své ceny, aby poptávku opět podpořili.

8TB disk Seagate Archive HDD s technologií SMR

Ovšem tato analytická firma zároveň upozorňuje, že slevy nejsou úplně zaručené a zřejmě na ně dojde až v delším horizontu. Seagate s Western Digital se totiž doposud snažily „kolegiálně“ ceny držet, spoléhaje na to, že je Toshiba nemůže příliš ohrozit, neboť má značně menší výrobní kapacitu a pokud by snížila ceny, zvětšenou poptávku by stejně nemohla využít.

Ovšem na tento téměř kartel by mohl zatlačit vývoj v oblasti SSD. Tím, jak se v ní objevují nové technologie jako NVMe a výhledově nové druhy pamětí nahrazující NAND (např. 3D Xpoint), by totiž mohlo dojít k zlevňování SSD nižších tříd se staršími technologiemi. A ty mohou pozici mechanických disků poměrně významně ohrožovat. Tento nepřímý efekt se ale asi bude projevovat pozvolna a se zpožděním, takže spíše než v příštím roce bych jej očekával až v těch následujících.

 

 

Propad prodejů už je cítit: Seagate propouští

Přes omezenou konkurenci firmy propad poptávky už nyní pociťují. Týká se to minimálně Seagate. Tato firma kvůli poklesu tržeb v posledních kvartálech oznámila restrukturalizaci, která má snížit náklady. Znamená to propuštění 1050 zaměstnanců, což by mělo představovat zhruba 2 % celkového stavu pracovníků. Jen doufejme, že se vyhazovy příliš nedotknou technických pozic, neboť aby se k stagnaci cen přidala ještě stagnace technologická, to tedy nepotřebujeme.

KL24

WD Red Pro 6 TB

Zdroje: KitGuru, TechEye

Byl pro vás článek přínosný?