Hlavní navigace

O hudbu ve studiové kvalitě je zájem. PonoMusic je hitem Kickstarteru

31. 3. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Kanadský hudebník Neil Young zaštiťuje projekt, který má svět digitální hudby proměnit stejně jako iPody a iTunes.. Apple udělal z přehrávačů masovou záležitost. Hudební obchod PonoMusic a přehrávač PonoPlayer zase slibují bezkonkurenční zvukovou kvalitu.

Fanoušci tomu věří. Tvůrci PonoMusicu chtěli na Kickstarteru získat 800 000 dolarů, ale už mají přes 5 milionů, a to do konce financování zbývají ještě dva týdny. Neila Younga a jeho tým podporují i další slavné osobnosti a kapely jako Metallica, RHCP, Foo Fighters, Pearl Jam, Norah Jones, Lenny Kravitz atd. Představující video na Kickstarteru ostatně obsahuje především nadšené výrazy ostatních hudebníků, kteří si už PonoPlayer vyzkoušeli.

PonoPlayer
PonoPlayer

PonoMusic nebude znovu vynalézat kolo a nepřijde s novými kompresními formáty. Spoléhat se bude na bezztrátový FLAC, který díky tomu bude přehratelný všude. V závislosti na dostupné kvalitě hotových masterů budou soubory dostupné ve čtyřech kvalitách, přičemž nejhorší možná odpovídá CD.

  • kvalita jako na CD: 1411 kb/s, 44,1 kHz, 16b
  • vyšší kvalita: 2304 kb/s, 48 kHz, 24b
  • vysoká kvalita: 4608 kb/s, 96 kHz, 24b
  • ultravysoká kvalita: 9216, 192 kHz, 24b

To je rozdíl oproti běžně prodávaným ztrátovým MP3 a AAC s bitratem okolo 256 kb/s. Soubory ve FLACu budou až 30× větší a přinesou šestinásobně více detailů. Alba ale budou dražší, i kvůli náročnějšímu zpracování a ukládání. Počítat máme s cenami mezi 15 a 25 dolary za album. Za PonoMusicem navíc stojí všechna velká vydavatelství a autoři jednají také s nezávislými labely. Současné obchody s FLACy tak širokou podporu nemají.

 

Přehrávač PonoPlayer bude stát 399 dolarů, Má netradiční trojúhelníkovou základnu a rozměry 127 × 51 × 25 mm, hmotnost je 128 gramů. Prodávat se bude v černé a žluté variantě, v limitované edici na Kickstarteru i stříbrná s vyrytými podpisy. PonoPlayer obsahuje jen tři tlačítka: jedno přehrávač zapne, další dvě regulují hlasitost. Vše se ovládá dotykovým displejem.

CS24

PonoPlayer obsahuje 128GB úložiště: 64 GB je na interní flash paměti, dalších 64 GB na dodávané microSD kartě. Kromě FLACu přehraje i ALAC, MP3, WAV, AIFF a AAC (bez DRM). Na jedno nabití vydrží hrát okolo osmi hodin. Přehrávač obsahuje dva výstupní audio jacky. Jeden je pro sluchátka, druhý je uzpůsobený pro domácí audiosystém s vlastním zesilovačem. Uvnitř přehrávače se prý nacházejí jedny z nejlepších digitálních filtrů a převodníků.

Audiofilové se údajně budou tetelit blahem. O kvalitě se však přesvědčí až na podzim nebo koncem roku. Tehdy bude spuštěn obchod PonoMusic a přehrávač PonoPlayer dostanou první „backeři“. Pono mimochodem v havajštině znamená spolehlivý.