Hlavní navigace

O nedostatek méně. UWP ve Windows 10 v1803 podporuje více instancí

26. 2. 2018

Sdílet

Zdroj: Microsoft

K omezením aplikací postavených na platformě UWP patří nemožnost běžet ve více instantních. V rámci multitaskingu se hodí, když je v logických případech podporováno rozdělení pracovního prostředí do více oken, např. Pošta umožňuje otevřít ve vlastním okně konkrétní e-mail.

Instance ovšem znamenají, že lze spustit jednu aplikaci vícekrát, tj. každá instance běží ve svém procesu a pracuje nezávisle na ostatních. Ačkoli bylo zaměření univerzálních aplikací zpočátku zejména na jednodušší způsoby používání, zejména pak na konzumaci obsahu na tabletech a mobilech, platforma roste a vyvíjí se. Dnes Windows 10 běží zejména na počítačích.

MMF24

Pakliže Microsoft počítá s tím, že jednou UWP nahradí tradiční prostředí Win32, je logické, že bude postupně překonávat limity UWP. V pořadu Windows Community Standup na Channel 9 byla možnost více instancí diskutována, jak si všiml Mehedi Hassan. Microsoft již instance podporuje v některých svých aplikacích, k nimž patří OneNote. To si ostatně můžete sami snadno ověřit.

Podpory více instancí pro aplikace postavené na UWP se však dočkají také třetí strany. Bude zahrnuta ve Windows 10 Spring Creators Update. Toto vydání dále umožní, aby byly na UWP vystavěny aplikace ovládané příkazovým řádkem. To ale asi potěší podstatně méně lidí než možnost více instancí.