Hlavní navigace

O redesignu Androidu jsme přemýšleli čtyři roky, říká nový šéf vývoje systému

10. 11. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Hiroshi Lockheimer, který v Googlu nově vede vývoj operačních systémů Android a Chrome OS, se v rozhovoru pro Business Insider rozpovídal o několika zákulisních detailech. Řeč se točila především okolo nového systému Android 5.0 Lollipop.

Ten přináší zatím nejvíce změn v historii. I proto Google přistoupil na dosud nevídaný krok. Začátkem léta na konferenci I/O odhalil nefinální verzi Android L, která měla softwarové vývojáře i hardwarové společnosti na velký přechod připravit. Betaverze svých systémů ze stejných důvodů zveřejňuje také Microsoft a Apple.

 

Lockheimer zopakoval novinky, které Lollipop přináší. Tou nejviditelnější je vzhled a všudypřítomný Material Design. „První výraznou změnou uživatelského prostředí jsme přinesli spolu s Gingerbreadem a Honeycombem (přelom let 2010 a 2011) a od té doby jsme plánovali něco jako Material Design. Trochu trvalo, než se to udělalo pořádně. Chtěli jsme to mít perfektní,“ říká a dodává, že to určitě není poslední velká změna.

Připomněl také odchod otce Androidu Andyho Rubina. Důvodem prý bylo, že je ten typ podnikatele, který rád dělá malé projekty, nikoliv věci pro miliardu lidí. Po KitKatu odešel dělat skutečné roboty. (V říjnu z Googlu definitivně odešel.) Na vývoj a dokončení Lollipopu už dohlížel Sundar Pichai. Za další verze bude zodpovědný Lockheimer.

MMF24

Nesnažíme se soupeřit se Samsungem, HTC nebo LG. Hlavním důvodem, proč děláme Nexusy, je, abychom na nich mohli testovat software, na kterém pracujeme. Pak jsme je vydali veřejně a lidé je kupovali. Jsme za to rádi, ale stejně tak nás těší, když si kupují Samsung nebo HTC. Opravdu se nesnažíme nikomu ukrást tržní podíl,“ říká Lockheimer na otázku, co pro Google znamenají telefony a tablety Nexus.

Otázce, jestli Googlu nevadí, jak se Android roztříštil, že vypadá pokaždé jinak a že mají výrobci problémy s aktualizacemi, se však vyhnul mlživou odpovědí.