Hlavní navigace

O Skype má zájem Facebook i Google

Sdílet

Zdroj: Redakce

Zástupci lucemburské společnosti odložili vstup na burzu, loni pouze vydali akcie za 100 milionů dolarů. Předpokládalo se, že emise všech akcií nastane v první polovině roku 2011.

Právě odložení vstupu na burzu možná chtějí využít potenciální kupci. Analytici odhadují hodnotu akvizice na 3 až 4 miliardy amerických dolarů. Google už zkušenost s takto velkým obchodem má, v roce 2006 koupil za 1,65 miliardy YouTube a o rok později za 3,1 miliardy DoubleClick. Facebook zatím příliš nenakupuje, naopak sám má starosti s vydáváním akcií, což by mělo přijít už letos.

O Skype mělo loni zájem i Cisco, ale na pětimiliardové sumě se firmy nakonec nedohodly. Ale je zvláštní, že později byl na pozici ředitele Skypu dosazen viceprezident Cisca. Nokii také převzal jeden z ředitelů Microsoftu a po půl roce ohlásil obrovskou spolupráci.

Pravdou je, že Skype si hodně rozumí s Facebookem. Ve svém klientu nabízí chat, očekávala se i opačná cesta, že přes Facebook bude možné telefonovat. Zatím k tom nedošlo. Google by mohl mít zájem o velký vliv a hlavně přes 660 milionů uživatelů sítě (tolik už má i Facebook). Pokud by Google budoval vlastní sociální síť, už by mohl být rázem skoro největší. A třeba by protokol Skypu otevřel, když tak vehementně razí cestu open source. Osobně stále nejvíce věřím Ciscu.

MMF24

Ještě jeden dodatek: pokud (až) by Skype vstoupil na burzu, očekává se, že na tom vydělá asi miliardu dolarů. Žádná ze zmíněných společností se nechtěla k těmto fámám vyjádřit.

Zdroj: Reuters