Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku O2 nabízí gigabitový internet. U vás doma ale nejspíš nebude. Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé.

  • Tento text je již více než dva měsíce starý. Chcete-li na něj reagovat v diskusi, pravděpodobně vám již nikdo neodpoví.
  • 13. 4. 2019 9:26

    Eagle_registered

    Linka je vždycky sdílená. Pokud vám ISP tvrdí, že není, lže.

    wireless (WiFi, LTE...) - sdílí se už pásmo mezi vysílačem a koncovými body
    xDSL - sdílí se pásmo z ústředny / rDSLAM to Internetu.
    aktivní optika FTTB - sdílí se pásmo mezi switchem v domě a Internetem
    pasivní optika GPON - sdílí se pásmo v jednotlivých optických vláknech

    Kdyby měla být linka nesdílená, bude stát desítky až stovky tisíc Kč měsíčně. A nesdílená bude stejně někam do lokálního bodu v ČR, představa nesdílet třeba podmořský kabel do USA je absurdní.

    Sdílení skutečným problémem není. Je to stejné jako sdílení u sítí elektřiny, vody a plynu. Elektrosíť taky není stavěná na to, aby když si všichni zapnou všechny spotřebiče najednou, to ustála. Pracuje se tam s koeficientem soudobosti, kdy se vychází z toho, že ne všichni zapínají ve stejný okamžik všechno. Když se síť dimenzuje přiměřeně, soudobost to až na výjimky ustojí. V telekomunikacích se s problémem sdílení prakticky setkáte tak u novoročních SMS v mobilních sítích a při večerní špičce (cca 19 - 22 hodin) u WiFi sítí.

    Jinak pro zajímavost pasivní GPON se celkem běžně dělá se splitovacím (agregačním) poměrem 1:64, někdy i 1:128. Takže když vlákno nabízí 1,25 Gbit, vydělíte si to split faktorem, zjistíte, že ona garantovaná rychlost je zatraceně nízká proti tomu, co je v prodejních letácích. U některých starších optických sítí, které nebyly navrženy s dostatečným poměrem vláken a které mají velké splitovací faktory, už dnes začínají být vidět nedostatky v kapacitě. Podívejte se např. na síť UPC - že 500 Mb/s nabízí jen někde, má důvody právě v tomto. I tak je ale síť UPC považována za skvělou oproti sítím lokálních ISP.