Hlavní navigace

O2 startuje přípravu na 5G a chystá rychlý bezdrátový internet pro domácnosti

30. 11. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Největší tuzemská telekomunikační společnost včera oznámila, že začne budovat nové rádiové sítě na dosud nevyužívaných frekvencích. Zvýší kapacitu sítě pro mobily a přinese první síť skutečně určenou k fixnímu připojení domácností. Technologie již testuje a do komerčního provozu je dostane příští rok.

V prvním případě zužitkuje pásmo 2,6 GHz TDD (band 38, nikoliv band 7 dnes již využívaný s frekvenčním duplexem FDD). To loni O2 získalo společně T-Mobilem za půl miliardy korun.

MMF24

Operátor v pásmu 2,6 GHz nasadí technologii Massive MIMO. V praxi dnes O2 i jeho konkurenti nejčastěji využívají systém 2×2 MIMO se 4 anténami (dvě pro příjem, dvě pro odesílání dat). U Massive MIMO lze využívat 128 antén a zvýšit tak kapacitu sítě. Huawei, dvorní dodavatel technologií pro operátory, již letos technologii otestoval a při šířce pásma 20 MHz dosáhl rychlosti 700 Mb/s, pětkrát více než s obyčejným LTE.

Huawei dodá také technologii WTTx pro bezdrátové připojení domácností (alternativa k optickému FTTx). Tu O2 nasadí v pásmu 3,7 GHz, které letos vydražil spolu s Vodafonem, Nordicem a Podou. „Nabyté spektrum chceme využít jak pro budování nových služeb, tak pro zlepšení těch stávajících pro současné zákazníky. Rozvoj sítí páté generace přinese výrazné zrychlení internetu v mobilu. Technologie WTTx pak přinese rychlejší internet i do domácností připojených pomocí bezdrátové technologie Internet Air," popisuje Marek Růžička.

Anténa pro pásmo 3,7 GHz umístěná na budově O2 v pražském Chodově Anténa pro pásmo 3,7 GHz umístěná na budově O2 v pražském Chodově