Hlavní navigace

O2 jako první z operátorů spouští v Česku komerční 5G. Pro všechny, zatím ve dvou městech

17. 6. 2020

Sdílet

Zdroj: O2
Testovací sítě u nás fungují již delší dobu, ale od července spouští O2 první komerční provoz. První pokrytá území budou širší centra měst Praha a Kolín. Další rozšiřování podle O2 závisí na tom, jak dopadne aukce kmitočtů. Stávající podoba se operátorovi nelíbí.

O2 slibuje až desetinásobné rychlosti, teoreticky nabízí 600 Mb/s pro download a 100 Mb/s pro upload. V Kolíně jde o technologie Nokie/Ericssonu, v Praze pak o Huawei. V hlavním městě jsou zatím aktivní řádově desítky BTS s 5G.

O2 spouští 5G na frekvencích sub6, konkrétně 3,7 GHz, doplněnou o technologie Massive MiMo 32T32R a modulaci 256QAM. To se týká dat, hlasové volání poběží zatím přes 4G.

Tip: Držte si alobalové čepičky, Nokia na 5G síti dosáhla rekordní rychlosti 4,7 Gb/s

Tip: V Jeseníku chtěli referendum o 5G, někteří místní se bojí

O2 již dříve nabízelo něco, čemu říkalo 5G internet. Šlo o bezdrátové připojení domácností na stejné frekvenci a typickou hru se slovíčky. Tuto nabídku mohli využít pouze zákazníci, kteří byli mimo dosah pevného připojení.

Telefony a tarify

Abyste mohli sítě 5G vůbec využívat, potřebujete i vhodný smartphone. O2 do své nabídky zařazuje čtyři modely s podporou 5G. Tři jsou od Samsungu a jeden zatím tají. Bude to ale také Samsung a prý za výrazně dostupnější cenu.

KL24

5G smartphony Samsung pro O2 5G smartphony Samsung pro O2

Možnost připojit se na síť 5G budou mít zákazníci tarifů Neo Zlatý a Platinový a tarifů Free+ Bronzový, Stříbrný a Zlatý. Zaplatí za to korunu měsíčně, možnost 5G je tedy příplatkový balíček a dá se tedy předpokládat, že v budoucnu zde nějaký reálný poplatek bude. Parametry tarifů se prozatím nemění.

zdroj: O2

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.