Hlavní navigace

O2 začne už brzy nabízet rychlejší připojení VDSL

11. 3. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Už 9. května má největší český operátor začít s velkoobchodní nabídkou nových připojení VDSL, které oproti ADSL slibují vyšší rychlost nebo nižší ceny. Firma až do konce února tuto technologii testovala a v letošním výhledu přiznala, že na jaře dojde ke spuštění komerčního provozu.

„Nabídka produktů na bázi VDSL pro koncové zákazníky bude vycházet z velkoobchodní nabídky a její spuštění můžeme očekávat v průběhu druhého kvartálu letošního roku. O plánech a jejím nasazení VDSL do komerčního provozu vás budeme včas informovat,“ řekl mluvčí Martin Žabka.

V druhém čtvrtletí by měla VDSL nabídnout i koncovým uživatelům, od května budou moci VDSL využívat partneři, kteří připojení O2 přeprodávají pod svou značkou nebo na něm staví vlastní sítě. Firma počítá s rychlostmi okolo 20–25 Mb/s pro stahování a 2 Mb/s pro odesílání. Na VDSL ale nebudou moci přejít všichni, technologie dosáhne přibližně do vzdálenosti 1,3 km od ústředny. Ostatní budou muset zůstat u ADSL.

„Samozřejmě myslíme i na tyto zákazníky a připravujeme pro ně speciální nabídku, kterou včas oznámíme,“ dodal Žabka.

VDSL (VHDSL, Very High Speed DSL) patří do rodiny DSL, lze využít stávající položené dvoulinky, ale díky širším pásmu (až 30 MHz) lze dosáhnout vyšších rychlostí. I když stále s asymetrickým poměrem downloadu ku uploadu.

KL24

V případě O2 by mělo dojít k použití novější verze VDSL2. Ta slibuje teoretických 250 Mb/s na velmi krátkou vzdálenost, 100 Mb/s na 500 metrů, případně 50 Mb/s do vzdálenosti jednoho kilometru. O2 se tak prozatím drží při zemi.

Zdroj: Finanční noviny

Byl pro vás článek přínosný?