Hlavní navigace

O2 změnilo mapu pokrytí. Podle jiné metodiky je 3G mnohem rozšířenější

Sdílet

Zdroj: Redakce

Když O2 přes třemi lety měnilo vzorec, podle kterého určuje pokrytí, rázem 3G síť povyrostla o 7 procentních bodů. Pouhým přepočtem se z 44% pokrytí populace stalo 51% pokrytí. Tehdy to operátor přiznal, protože chtěl čísla srovnat s konkurencí.

Mapy pokrytí O2

Teď ale v tichosti změnil metodiku ještě jednou. Přesná čísla neuvádí, ale grafika je výmluvná. Mapku pokrytí už upravil i u svých virtuálních operátorů (je všude stejná, jen s jinou barvou), ale výjimku tvoří Tesco Mobile. U něj je vidět, že jsou oblasti méně hustě pokryté, ohromný rozdíl je vidět ve všech českých krajích.

Mapa pokrytí O2 Mapa pokrytí Tesco Mobilu Mapa pokrytí O2 podle ČTÚ
Mapa pokrytí podle O2, Tesco Mobilu a ČTÚ

Operátoři teď všechny síly věnují budování LTE a na 3G nebo 2G už z ekonomických důvodů nebudou věnovat pozornost. T-Mobile to řekl jasně, ostatní tak odvážní nebyli, ale chovají se stejně. O2 ke konci roku 2012 pokrývalo svou 3G sítí 32 % území a 78 % populace. Aktuálně je to podle dat ČTÚ (operátor už čísla nikde neuvádí) 79,6 % populace. Růst téměř žádný.

Mapy pokrytí O2

Rozdíl v metodikách je vidět hlavně v detailech. Na obrázku výše jsme se soustředili na Dolní Bojanovice (okres Hodonín). Původní mapka ukazovala pokrytí jen jihovýchodní části obce (Tesco Mobile, pouze fialová barva), nová mapka ji překrývá téměř celou. Podle výpočetního modelu ČTÚ však pokrytí vypadá ještě jinak, střed obce je téměř nepokrytý.

Mapa O2

Mapa O2

Mapy pokrytí:

Požádali jsme O2 o vyjádření, proč znovu mění metodiku, aby virtuálně zvětšil pokrytí. Na odpověď zatím čekáme.

CS24

Aktualizováno. Z O2 dorazila odpověď od tiskového mluvčího Ctibora Jappela. „Aktuálně se připravujeme na sdílení sítí 2G a 3G se společností T-Mobile. V rámci tohoto procesu dojde ke zlepšení pokrytí na významné části území. Abychom mohli při sdílení sítí vycházet z jednotných podkladů, upravili jsme naše metodiky používané pro výpočet map pokrytí. Naši technici provedli řadu měření v terénu a také na základě těchto měření jsme si potvrdili, že můžeme začít využívat takovou metodiku výpočtu pokrytí, která je porovnatelná s výpočty, jež používá T-Mobile.

via +Martin Novák