Hlavní navigace

V obchodech se objevily ceny CPU Ryzen: začínají okolo 10 000 Kč, AMD má 65W osmijádro

9. 2. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Do doby, ve kterou je zhruba očekáváno finální vydání a počátek prodejů procesorů AMD Ryzen, zbývá asi okolo třech týdnů. Mezitím asi bude se zprávami o těchto CPU ještě rušno. Během včerejška se však v různých koutech webu objevily jedny z teď možná nejcennějších střípků do pomyslné mozaiky: údaje o cenách, za které se Ryzeny mají prodávat. V tuto chvíli je nelze potvrdit a AMD je oficiálně ještě nesdělilo, takže jsou nezaručené. Úplně od boku střelené však asi také nebudou.

1700, 1700X a 1800X

Zdá se, že první dávka procesorů na trhu by se nakonec měla skládat ze tří osmijádrových modelů. Ty se totiž objevily na webech několika obchodů, které se neudržely a porušily NDA, které bezpochyby na ceny platí. Je jich několik, což by nasvědčovalo možnosti, že jimi publikovaná data jsou reálná. A hned zkraje je třeba říct, že zatím zapadají do tabulky, která unikla na webu Coolaler (odkuď mezitím byla smazána, což můžete, ale nemusíte brát jako „inkriminující“ okolnost).

Snímky z obchodů ShopBLT.com (to už je v tomto kontextu doslova známá firma) a Kikatek.com můžete vidět níže. Jako nejvyšší model se v katalozích objevil Ryzen 7 1800X, což by měl být zatím nejvyšší osmijádrový model. Podle popisek obchodů má maximální turbo 4,0 GHz (základní frekvence by dle předchozích informací měla být 3,6 GHz), 95W TDP a plnou velikost L3 cache (16 MB, k tomu 8 × 512 KB L2, obchody uvádí celkových 20 MB). Cena je uváděna jako 490 dolarů, 366 liber bez DPH (toto je asi velkoobchodní cena, která je nižší), nebo 481 liber zřejmě s daní. To by u nás znamenalo v přepočtu okolo 15 000 korun včetně DPH (pro bratry Slováky pak 555 €).

Katalogové položky osmijádrových Ryzenů 7 v katalogu obchodu ShopBLT.com Katalogové položky osmijádrových Ryzenů 7 v katalogu obchodu ShopBLT.com
amd-ryzen-ceny-kikatek Britské ceny (patrně s DPH) v obchodě Kikatek.com

Dvojka v pořadí, Ryzen 7 1700X, je totéž, jen s nižší frekvencí. Uvedeno je turbo 3,8 GHz, takže základní frekvence by asi měla být 3,4 GHz, neboť o takovém modelu již chvíli víme. L3 cache je opět plných 16 MB, TDP 95 W. Cena je uvedena jako 381 dolarů, 283 liber (opět asi cena ve velkoobchodu), nebo 375 liber s daní z přidané hodnoty. V přepočtu na naše ceny a s 21% DPH to vychází na částku okolo12 000 Kč (444 €).

Úsporný model = největší hit?

Zajímavý je třetí osmijádrový model Ryzen 7 1700, který se objevil místo očekávaného šestijádra. Je levnější a bez označení „X“. To by patrně mohlo souviset s tím, že jeho TDP je údajně jen 65 W místo 95 W. To je překvapení, o 65W modelech osmijader dosud žádné zprávy nebyly. CPU má maximální turbo 3,7 GHz; v tomto případě základní frekvenci neznáme a těžko říct, jaká může být. Vzhledem k tomu, že CPU má 65W TDP, mohla by být třeba až o 20 % níže než u Ryzenu 7 1700X (2,7 GHz), ale to je jen dohad. Další důležitý detail je, že s tímto modelem údajně dostanete poměrně slušný chladič Wraith, který by na chlazení 65W CPU měl být víc než dostačující. „Ikskové“ 95W modely jsou zdá se prodávány bez přibaleného chladiče.

Pokud se ceny potvrdí, pak by toto CPU zároveň bylo i docela výhodné. Stojí z trojice nejmíň, obchody uvádějí 317 dolarů, 235 liber bez a 311 liber s DPH. To by bylo nějakých 10 000 korun s daní, v eurozóně 370 eur. Šlo by tedy cenového o konkurenta pro Core i7-7700/7700K. Myslím, že tento model by i přes nižší frekvenci mohl být nejpopulárnější, zvlášť pokud by měl odemčený násobič. To údajně mají mít všechny Ryzeny, ale jak se říká: neříkej hop, dokud nepřeskočíš.

CS24

amd-ryzen-velkoobchodnio-ceny-britanie-videocardz Tyto ceny bez DPH by měly být od britského velkoobchodu, jsou tedy asi nižší než reálné koncové (zdroj: VideoCardz)

Tyto ceny by zdá se nemusely být jen nástřelem, který si obchody troufly od oka, aby si udělaly reklamu (takové „provizorní“ ceny by byly nadhodnocené, aby obchod neměl ztrátu, kdyby částky neodhadl). Podle některých nejmenovaných zdrojů by snad měly být poměrně blízko. Ale i v takovém případě by AMD mohlo ještě zataktizovat a na poslední chvíli s politikou zahýbat. Zatím je tedy berte s rezervou, ale nemělo by už jít o divoké drby typu „jedno fórum povídalo“.

Vydání 28. února?

Vydání těchto CPU by podle některých zdrojů mělo být 28. února, jinde se zase objevovaly zmínky o „začátku března“. V obou případech je už blízko. Takže pokud pomýšlíte na počítač, který by rozpočtem mířil do těchto rozmezí, asi uděláte dobře, počkáte-li tu chvíli pro případ, že by Ryzeny byly pro vaše využití lepší volbou. To by snad mělo platit pro většinu vícevláknových úloh. A Intely by do té doby nějak významně zdražit neměly (doufejme).