Hlavní navigace

Do obchodů míří levný 31,5" monitor s rozlišením 2560 × 1440. Za osm tisíc i s FreeSync

26. 10. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na monitory máme každý jiné požadavky, někdo dá na barvy, někdo na ergonomii a velice regulérní preferencí je i úhlopříčka. Fyzická velikost zobrazené plochy má něco do sebe, zjistí asi většina těch, kdo si pořídí o pár čísel větší obrazovku, než dosud znali. A pro ty, kdo rádi velký monitor, ale za ne úplně velkou cenu, by se teď mělo v obchodech objevit něco zajímavého od firmy AOC.

Tato firma představila model s označením AOC Q3279VWF, který kombinuje rozlišení 2560 × 1440 bodů s úhlopříčkou 31,5 palce, ale přitom by se cenou měl vejít do osmi tisíc. Založený je na panelu typu MVA, který sám o sobě není úplně prachobyčejný. Měl by být nativně 8bitový, tedy nejen šestibitový s dodatečným ditheringem na 8 bitů. Tzv. FRC je sice také použito, ale až k rozšíření počtu odstínů na efektivních 10 bitů – tento monitor tedy podporuje 10bitové barvy na vstupu a až 1,07 miliardy odstínů. Podle tiskové zprávy snad dokonce měl mít i rozšířený gamut, údajně až na 88 % barevného prostoru NTSC. Jenže přímo ve specifikacích na webu široký gamut uveden není. Zatím tedy u této položky nevíme jistě, pokusíme se dostat upřesnění.

I se standardním gamutem by nicméně nešlo o špatné LCD. Dnes se sice dají levné „dvaatřicítky“ najít, ale jen s rozlišením Full HD. To by už asi neakceptovali ani leckteří lidé, jimž nevadí Full HD na 27 palcích. Naproti tomu 2560 × 1440 bodů by při 31,5" mělo mít podobnou jemnost rastru jako 24" monitor s rozlišením 1920 × 1080, čili celkem standardní (rozteč 0,273 mm). Co se ještě týče panelu, udává se u něj odezva přechodu šedá-šedá 5 ms, statický kontrast má dosahovat 3000:1 (díky tomu, že jde o panel typu VA) a podsvícení je neblikavé, s jasem maximálně 250 cd/m².

AOC Q3279VWF AOC Q3279VWF

FreeSync pro vlastníky radeonů

Monitor nemá prakticky žádnou výbavu navíc – není zde možnost VESA montáže nebo stojan s pivotem či možností nastavení výšky, USB hub ani reproduktory. Na to se však dá hledět i tak, že bez tohoto příslušenství může být samotná obrazovka o něco levnější. Co ale jako bonus přítomné je a určitě potěší, je podpora VESA Adaptive-Sync – neboli FreeSync – na grafikách Radeon. Monitor má sice maximální frekvenci jen 60 Hz (takže rozsah asi neumožní LFC), ale i tak je tato funkce přínosem pro hraní.

KL24

Podle seznamu AMD je prý rozsah použitelných frekvencí 48–75 Hz, což by kladlo maximální obnovovací frekvenci výš, ale nevím, zda je údaj skutečně správný. FreeSync by podle AMD také u tohoto monitoru mělo fungovat jak přes vstup DisplayPort, který mu nechybí, tak přes HDMI 1.4. Kromě těchto dvou má monitor pro doplnění ještě vstupy DVI (dual-link) a analogový D-Sub.

Cena pod osm tisíc?

Dle tiskové zprávy by AOC měl monitor Q3279VWF začít prodávat od listopadu, tedy příští měsíc. Cena je oficiálně stanovena na 8089 Kč, ale u této firmy poměrně často dochází k tomu, že se monitory prodávají o několik procent či stovek levněji. Zda tomu tak bude nyní, nevíme, jelikož vyhledávače cen zatím model neregistrují u nás, ani v Evropě. Ale s trochou štěstí by se možná mohl dát sehnat za dejme tomu 7200–7500 korun, což by docela zpestřilo nabídku monitorů v této cenové relaci.

Byl pro vás článek přínosný?