Hlavní navigace

Obchody prý mají na uvedení jen málo Coffee Lake, větší zásoby čekají až v prosinci

4. 10. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Zarytí fanoušci AMD asi moc ne, ale příznivci Intelu nebo nositelé neutrálního přesvědčení se pravděpodobně hodně těší na vydání procesorů Coffee Lake, které se mají začít prodávat zítra a přinést šest jader do mainstreamového desktopu. Ty, kdo po nich pokukují, ale možná čeká komplikace. Přichází totiž varovné zprávy, že Intel nebude mít zdaleka těchto čipů vyrobeno dost. Hrozí, že po rozprodání první várky se Coffee Lake v obchodech stanou nedostupnými, nebo u nich prodejci zvednou kvůli nedostatku ceny. Mohla by tedy nastat situace podobná té před dvěma lety při uvedení Skylake, ovšem nesehnatelnost by zde možná mohla být ještě výraznější.

První z těchto signálů je ze Švédska. Web SweClockers – který je docela renomovaný – píše, že reálná dostupnost Coffee Lake bude špatná po většinu zbývající části letoška. Důvodem by asi mohlo být, že původní uvedení mělo být právě až po novém roce a přes uspíšení data vydání se zřejmě nepodařilo stejně zrychlit i nájezd masové výroby těchto čipů. Podle SweClockers má být procesorů nedostatek během celého října a listopadu a zlepšení situace se prý dá čekat až kolem poloviny prosince (pro Slováky mezi vámi: decembra). SweClockers zde pravděpodobně vychází ze zákulisních informací od prodejců, teoreticky by to tedy mohlo znamenat, že až na prosinec mají oslovené obchody či distributoři potvrzený větší objem dodávek na sklad.

intel-coffee-lake-procesor-core-i7-8000-krabicePotíž Coffee Lake sehnat se zřejmě bude lišit podle modelu. Normálně by se dalo čekat, že odemčené modely řady „K“ by během uvedení měly být dostupné, jelikož je na ně kladen největší důraz v recenzích a v marketingu, u Skylake byly na trhu ostatně jako první modely 6700K/6600K. Sweclockers ale píše, že dle jednoho zdroje by to letos mohlo být neslavné právě s odemčenou řadou. Na severu Evropy prý obchody dostaly na sklad 65W zamčená Core i7-8700, i5-8400 a i3-8100, ale minimum nebo vůbec žádné odemčené i7-8700K, i5-8600K a i3-8350K. Nicméně zrovna některé zamčené modely jsou parametry také dost atraktivní (šestijádro i5-8400, i3-8100). Někdo možná bude mít větší radost, než kdyby byla situace obrácená, i když zatím to kazí fakt, že nebudou levnější desky bez příplatku za přetaktování, jenž obnáší čipset Z370.

Základních desek se prý snad špatná dostupnost netýká. Těch by měl prý být slušný výběr i dostatečné skladové zásoby. Ty asi budou lepší než u CPU a nehrozí, že byste sehnali procesor, ale zůstali na suchu kvůli tomu, že potřebuje novou desku s čipsetem Z370 a v obchodech už žádná nezbyla.

Šest modelů Coffee Lake, tvořících první vlnu uvedení Šest modelů Coffee Lake, tvořících první vlnu uvedení

Japonsko si prý kafíčka vypije až v listopadu

SweClockers není jediný zdroj, který toto tvrdí. Podobná indicie se už před pár dny objevila na japonském webu Hermitage Akihabara, s kterým také máme jako se zdrojem docela dobré zkušenosti. Tyto stránky dokonce píší o tom, že uvedení v Japonsku je natvrdo posunuté až na čtvrtek 23. listopadu. To by znamenalo, že země bude na dodávky Coffee Lake čekat nějakých sedm týdnů od oficiálního globálního uvedení těchto CPU, které má být 5. října. Není jasné, zda zde bude Coffee Lake nedostupné absolutně, nebo se tato zpráva týká jen některých obchodů, každopádně má podle Hermitage Akihabara být důvod opět v tom, že nejsou zajištěné dostatečné zásoby nových procesorů.

Že by mohlo být až tak zle a reálné prodeje by byly odsunuté až na listopad, je až stěží uvěřitelné, proto jsme také o této zvěsti hned nepsali. Nicméně vzhledem k tomu, že něco podobného – tedy že větší množství Coffee Lake se do distribuce dostane až v prosinci – nyní tvrdí i SweClockers o Evropě, asi na údajných problémech Intelu něco může být. Zatím tedy tyto zprávy berte jako nepotvrzené, ale je třeba se připravit na možnost, že obchody mohou mít letos (nebo během října až listopadu) těchto čipů jen málo a mohou je rychle vyprodat, případně že v některých obchodech či třeba i regionech nebudou. Doufejme, že naše končiny nebudou příliš postiženy. Zrovna ona nedostupnost Core i7-6700K po vydání u nás příliš silně neudeřila, tak třeba budeme mít štěstí opět.

CS24

intel-coffee-lake-core-procesor-lga-1151-1600Intel mimochodem sliboval, že by se Coffee Lake ještě letos mohlo objevit i v nějakých OEM sestavách, takže je možné, že zásoby čipů odčerpávají i jejich výrobci. Tedy že samostatná CPU budou při vydání hůře dostupná na úkor celých počítačů.

Aktualizace: málo Coffee Lake je i v Anglii

Další zprávu, potvrzující špatnou dostupnost, máme nyní pro Anglii. Podle zaměstnance obchodu Overclockers UK (jehož pozice je docela silná, takže nejspíš nejde o případ, že by na suchu zůstal malý prodejce) je údajně zásoba Coffee Lake velmi malá a u odemčených modelů je údajně téměř nulová.

All I will say is Coffee Lake is very short, like practically zero availability of the K versions. :(
I forsee most who were planning an upgrade just getting a Kaby lake or Ryzen.

Byl pro vás článek přínosný?