Hlavní navigace

Objev je předzvěstí konce rozbitých skel na telefonech. Sklo vydrží i ohýbání

10. 6. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ačkoli naše smartphony chrání už pár let Gorilla Glass, takže se krycí sklo prakticky nedá poškrábat, pořád nás trápí pavouci. Ne ti živí, ale pavouci na skle telefonu, který nám nechtěně upadl na zem. Častý jev by konečně mohla eliminovat nová technologie. Vědci z University of Akron z Ohia to dokázali a díky speciální vrstvě by už sklo mělo přežít i ten pád na podlahu.

Průhledné elektrody se na polymerovém povrchu projeví neobyčejně vysokou výdrží a ohýbacími schopnostmi. V podstatě by tak kromě pádů nemělo být problém takové sklo ohnut, niž by se rozbilo. Se smartphonem to stejně dělat nebudete, protože tělo a zbytek fyzických částí na sloveso ohnout nereagují zrovna dobře.

 

Pro telefony by objev nicméně měl znamenat konec rozbitých displejů, technologie přitom není ani drahá. Dokonce by výroba mohla být levnější ve srovnání se současnými ochrannými filmy. V tuto chvíli nicméně není veřejně známý plán, který by naznačil, kdy se dočkáme nasazení novinky na reálných produktech.

CS24

Jednou to ale skoro určitě bude, což nás může těšit. V testech si sklo zachovali integritu i po tisíci ohnutích. Dále z něj byla opakovaně strhávána poctivá lepící páska, aby bylo jasné, jestli se materiál ze skla nesetře. Experimenty dopadly dobře.

Zdroj: UA News via Neowin

Autor článku