Hlavní navigace

Objevila se roadmapa výrobních procesů Intelu. Kdy by mohl vydat 10nm+ a 10nm++ CPU?

31. 10. 2017

Sdílet

Zdroj: Intel

O víkendu jsme zde psali o potenciálních špatných zprávách ohledně 10nm procesu Intelu, nebo možná lépe řečeno prvních procesorů, které jej mají používat, Cannon Lake. Oficiální vyjádření o tom, že se mají objevit v masovějším množství až možná kolem poloviny roku 2018, totiž působí jisté obavy, že problémy s nástupem 10nm výroby u Intelu ještě neskončily. Nicméně jak je to s následujícími procesory, jež mají používat druhou vylepšenou generaci 10nm procesu?  

Roadmapa pro venkovní klienty

Zda s nimi také budou průtahy, či kdy by se daly očekávat, se možná dá odhadnout. Intel zatím nesdělil žádná data o tom, kdy by se druhá 10nm generace, nazvaná Ice Lake, mohla objevit na trhu. Ale zato nyní představil roadmapy procesu 10nm+ určené potenciálním externím klientům, které by chtěl nalákat pro výrobu čipů ve svých továrnách. A na základě těchto informací by se možná dalo do určité míry dovodit, zda je Ice Lake spíše blízko, nebo spíš daleko.

Na internetu se objevily slajdy z konference ARM Tech Con, které ukazují roadmapy pro první generaci 10nm procesu, druhou (10nm+) i třetí (10nm++), na níž mají přijít CPU Tiger Lake. Jde o údaje, kterými se mají řídit externí zákazníci, usilující o výrobu zejména čipů ARM, takže data dostupnosti jsou posunutá o řadu měsíců. Ovšem rozestupy mezi jednotlivými generacemi by zhruba mohly platit i přímo pro produkty Intelu.

Slajd s roadmapou procesů 10nm, 10nm+ a 10nm++ pro zákazníky Intel foundry services (ARM Tech Con) Slajd s roadmapou procesů 10nm, 10nm+ a 10nm++ pro zákazníky Intel foundry services (ARM Tech Con)

Podle tohoto slajdu mohou zákazníci foundry služeb provádět tapeouty 10nm čipů (tapeout je moment, kdy se hotový elektronický návrh čipu poprvé zadá k výrobě vzorků továrně) od třetího čtvrtletí letošního roku. A s náběhem rané či zkušební fáze výroby (tedy ještě ne masové komerční) mohou počítat v druhém kvartále roku 2018 – tento okamžik na slajdu vyznačuje levý okraj onoho žlutomodrého kolečka (waferu). Pro samotný Intel tyto termíny budou o mnoho měsíců dříve, což si můžeme „zkalibrovat“ jeho čipem Cannon Lake. Ten Intel začne v malém objemu dodávat nyní v Q4 2017, ale možná další kvartál až dva má trvat, než se dostane do stádia masové výroby. Z toho si můžeme vztáhnout, že masová výroba a dostupnost pro Intel nastává zhruba v době startu rizikové výroby pro externí klienty nebo možná o kvartál dříve.

10nm+: konec Q4 2018 až konec Q1 2019

Jak by to s přihlédnutí k této odhadnuté „konstantě“ tedy mohlo vypadat s 10nm+ procesem? Pro externí klienty nadejde čas pro tapouty od poloviny roku 2018 a riziková výroba na konci prvního kvartálu roku 2019. Pokud by ony časové relace zůstaly, pak z toho vyplývá, že Ice Lake může na trh přijít možná na samém konci roku 2018, pokud se Intelu povede dobře, nebo až na přelomu Q1 a Q2 2019, pokud o něco hůře. Pak ovšem ještě zůstává otázka, zda to opět nebudou nejprve jen mobilní CPU a na desktopové procesory si nepočkáme.

Podle Intelu 10nm+ proces ještě v tuto chvíli není hotový, jsou stále ještě definovány jeho parametry. Proti první generaci 10nm výroby má údajně dosahovat o 10 % lepší výkon nebo spotřebu a o 10 % menší plochu čipu. Dosaženo toho bude mimo jiné novými knihovnami logických prvků.

MMF24

10nm++ na sklonku roku 2019 až na jaře 2020

V případě následují generace 10nm++ mají tapeouty proběhnout zhruba o rok později proti proti procesu 10nm+. Také značka waferu vymezující start rizikové výroby je posunutá o rok. Stejné to tedy bude v našem odhadu. Zdá se, že vypuštění prvních procesorů vyráběných 10nm++ procesem by Intel mohl provést na konci roku 2019, nebo na přelomu Q1 a Q2 2020. 10nm++ proces zatím je stále ještě ve stádiu vývoje a výzkumu. Intel pro něj procentuální zlepšení ještě nespecifikuje, údajně ale má mít vylepšenou technologii kovové vrstvy. Součástí zlepšení budou patrně i na tomto kroku nové knihovny pro optimalizace plochy čipu a spotřeby.

Slajd s roadmapou procesů 10nm, 10nm+ a 10nm++ pro zákazníky Intel foundry services (ARM Tech Con) Slajd s roadmapou procesů 10nm, 10nm+ a 10nm++ pro zákazníky Intel foundry services (ARM Tech Con)

Zdá se tedy, že táhlé zpoždění Cannon Lake nevedlo k tomu, že by Ice Lake přišlo hodně brzy po něm, rozestup se patrně zmenšil jen z dvanácti na devět měsíců; kdežto čekání na Tiger Lake by pak asi už trvalo celý rok. Vzhledem k způsobu, jakým jsme se tohoto „dopočítali“, však berte tyto termíny s rezervou. Ke slovu mohou dojít různá další zpoždění nebo jiné faktory. Ale jelikož žádné jiné informace o načasování budoucích procesorů Intel nyní nejsou, budeme tímto odhadem prozatím muset vzít za vděk. Bude dobré sledovat, kdy bude skutečně regulérně dostupné ono Cannon Lake – pokud se splní hodně černé scénáře a počítač s ním se bude dát koupit až v druhé polovině roku 2018, pak budou platit spíš vzdálenější termíny dost možná i pro 10nm+ a 10nm++ procesory.