Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku Objevila se roadmapa výrobních procesů Intelu. Kdy by mohl vydat 10nm+ a 10nm++ CPU?. Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé.

  • Tento text je již více než dva měsíce starý. Chcete-li na něj reagovat v diskusi, pravděpodobně vám již nikdo neodpoví.
  • 31. 10. 2017 8:38

    tynyt

    Nechci malovat čerta na zeď, ale s Intelem to vážně nevypadá dobře. Vypadá to, že nyní se bude opakovat "Netburst" období, jen s tím rozdílem, že zásadní problém nebude architektura, ale čekání na nový výrobní proces.

    AMD má proti tomu jasné plány se Zen+, který asi neohromí technologií výroby, ale přinese podle odhadů výkonové zlepšení o cca 10%, což není v dnešní době málo, ale přijde v rozmezí roku od uvedení prvního Zenu, což pokládám za příkladnou exekuci inovačního procesu. Pokud udrží ceny (v což doufám), nastane další kolo cenové války - ovšem s ohledem na stav vývoje u Intelu a nedávné čistce ve výrobním managementu to taky může dopadnout dost bledě. Už Kafe ukázalo, že u Intelu melou z posledního a byli donuceni k brutálnímu navyšování příkonu, aby si udrželi pomyslnou první příčku, což pro budoucnost nevěští nic dobrého (i s ohledem na další potíže s novými technologiemi výroby).

    Kdybych si měl tedy zapredikovat, tak u AMD je to víceméně jasné - Zen+, výhled na 7nm (který ukáže, zda AMD bude schopno udržet nastolený kurz, nebo se podělá podobně jako v historii po Athlonech64 X2; nicméně určitý prostor v technologiích výroby tu je). Intel bude nucen uvést nějakou žravou 14nm potvoru s TDP okolo 200W (ekvivalent Bulldozeru) jak píše kus výše dfx a bude čekat na nový proces.

    Maudit+Crha+další modrozelení melodyboys: komentovat nemusíte, váš názor je mi znám. Pokud neodoláte, reagovat na vás nebudu, pokud to nebudou věcné připomínky (píšu raději předem).