Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku Objevila se roadmapa výrobních procesů Intelu. Kdy by mohl vydat 10nm+ a 10nm++ CPU?. Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé.

  • Tento text je již více než dva měsíce starý. Chcete-li na něj reagovat v diskusi, pravděpodobně vám již nikdo neodpoví.
  • 31. 10. 2017 9:10

    Radek Holeček

    Je zajímavé, jak posuzujete různě dva výrobce. Když GF navrhne vylepšení 14nm procesu a nazve ho 12nm, je to naprosto výborné, protože slibuje +10 % výkonu. Intel vylepší 14nm až na 14++, kde říká, že je +26 % výkonu, ale hned to s ním nevypadá dobře.
    To samé s tím 7nm procesem. GF říká, že v 1. pololetí pojede "risk production" a ve 2. pololetí už hodlají vyrábět "klasicky". Intel se srovnatelným 10nm procesem už čipy produkuje dneska, technologii stále ladí a "klasicky" hodlá vyrábět také v 2. pololetí příštího roku. A zase je Intel ten špatný.
    A do třetice spotřeba. Všichni vědí, že se vzrůstající frekvencí roste spotřeba a to ne lineárně, ale výrazně horší křivkou. A správně zmiňujete Kaby Lake, jako krásnou ukázku toho, že když zvednete frekvenci o 10 %, spotřeba naroste třeba o 20. Ale když mluvíte o AMD rázem o tomto faktu taktně pomlčíte. Když se podíváte na prezentace GF k 12nm procesu, není tam ani zmínka o tom, že by ten proces měl přinést menší spotřebu. Mluví jen o vyšší hustotě a vyšším výkonu.