Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku Objevila se roadmapa výrobních procesů Intelu. Kdy by mohl vydat 10nm+ a 10nm++ CPU?. Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé.

  • Tento text je již více než dva měsíce starý. Chcete-li na něj reagovat v diskusi, pravděpodobně vám již nikdo neodpoví.
  • 31. 10. 2017 9:42

    tynyt

    Mně je úplně jedno, jak to kdo nazve. Zásadní je přece výsledek, přínos. Jestliže se YoY výkon zvýší o 10%, je to přece v dnešní době docela úspěch, ne? (tím spíše že předchozí Zen byl úspěšný produkt) Kdy tohle měl naposledy Intel? Intel musel reagovat horkým Kafem (a ono opravdu horké je), které zcela jasně ukazuje, že bylo vyhnáno až ke svým výrobním limitům, protože se Intelu v továrnách nevede jak bylo očekáváno. Někomu to vydávané teplo může vadit, jiným to zase nevadí (a je zajímavé, že někdy tentýž člověk reaguje tak a jindy onak - viz hnízdové a spol.). O AMD v tomto smyslu píšu, že má jasnou stratregii a zatím je i v rámci roadmapy, což znamená, že novou technologii může použít buď k snížení TDP, nebo navýšení výkonu (oněch 10% -- apropos, je někde k dohledání podobná informace od Intelu?!), případně kombinaci (jak v rámci jednoho produktu, tak rozšíření portfolia, kde bude větší rozptyl TDP i výkonu).

    A co se týká Intelu: že si vyrábí někde testovací wafery, to je hezké, jenže to dělají všichni. Prakticky je vidět už několikáté posunutí termínu, úpravy mediálních výstupů (tick-tock/tick-tack-tock, atd.) V případě že to takto nezvládá AMD (např. v případě Vegy) toto bylo široce tou stejnou "obhajující" skupinkou zesměšňováno a když si "dovolím" zcela nestranně (viz např. zmíněné riziko pro AMD o dlouhodobé opakovatelnosti) zhodnotit aktuální stav, tak jsem opět obviněn, že jsem vyhodnotil že Intel je ten špatný... Přitom AMD trousí informace, že Zen+ přijde v únoru (tj. polovina Q1), kdežto 10nm Intelu je kladen do druhé půle Q2, což je skoro 6 měsícům, tj. půl roku, a ještě se výslovně píše jen o drahých modelech do serverů, nebo "smetí" do smartphonů. Střed, tj. klasické desktop CPU zcela chybí.