Hlavní navigace

Názor k článku Objevila se roadmapa výrobních procesů Intelu. Kdy by mohl vydat 10nm+ a 10nm++ CPU? od Radek Holeček - Odlišme souboj výrobních technologií (GF x Intel) a...

  • 31. 10. 2017 10:37

    Radek Holeček

    Odlišme souboj výrobních technologií (GF x Intel) a procesorů (AMD x Intel). Když se oprostíme od výrobní technologie, není moc rozdílů. AMD má geniálně navržený čip Ryzen s Infinity Fabric sběrnicí, Intel má pro změnu více návrhů čipů a jeho čipy obsahují i grafiku.
    S výrobní technologií je to složitější. AMD dnes dojíždí hlavně na to, že 14nm proces GF nemá takové parametry jako tentýž od Intelu. Za pár měsíců přijde 12nm proces, který by mohl přinést dorovnání alespoň většiny parametrů. Nic ale nenasvědčuje tomu, že by měl ten Intelovský překonat. Dovolí AMDčku zvednout frekvence, s čímž pravděpodobně půjde nahoru i spotřeba.
    Proti tomuto procesu Intel nepotřebuje nový výrobní proces, stačí mu uvolnit na trh osmijádrový Coffee.
    Co se týče boje na 7nm GF vs 10nm Intelu, zatím nevíme nic jiného, než to, co nám nakukají výrobci. GF tvrdí, že přinese o 30 % menší čipy, o 40 % vyšší výkon nebo o 60 % menší spotřebu, Intel tvrdí, že přinese o 57 % menší čip a buď +25 % výkonu nebo o 55 % nižší spotřebu. Je ale dost možné, že ten vztah výkonu a spotřeby není vztažen na stejný bod křivky (performance/power), takže se z toho stejně nic nedozvíme (Intel říká, že ta jeho čísla platí pro napájecí napětí 0,7 V, GF to nespecifikuje).
    O tom, kdy na těchto nových procesech budou klasické procesory, se můžeme také jen dohadovat. Podle vyjádření výrobců to zatím vypadá, že dříve na trh půjde Intel s Ice Lake, než Ryzen 2.