Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku Objevila se roadmapa výrobních procesů Intelu. Kdy by mohl vydat 10nm+ a 10nm++ CPU?. Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé.

  • Tento text je již více než dva měsíce starý. Chcete-li na něj reagovat v diskusi, pravděpodobně vám již nikdo neodpoví.
  • 31. 10. 2017 10:59

    tynyt

    Proč oddělovat věci, které spolu souvisejí? Mám-li nějaký design, musím ho být schopný i vyrobit, jinak ho můžu dát jen do šuplíku.

    Pokud Intel uvolní 8C Kafe, bude to mastodont, jehož reálné TDP bude atakovat 200W (to jsem už psal) a bude to znamenat jasnou prohru Intelu (stačí, když jeho fanoušci museli spolknout tu hořkou pilulku že vysokotaktované 4C už není ideální na hry, salto pana Obříka a popření všeho co tvrdil, je stále k dohledání). Intel jednoduše řečeno bude následovat AMD a bude dohánět, to je oč jde. Intel totiž až dodnes fungoval tak, že svou výrobní technologii používal jako tu zásadní konkurenční výhodu, a to právě končí. AMD konečně odepsalo tragický bulldozer a zároveň nasedlo na zřejmě správný vlak jménem GF/IBM (jako už se to v historii jednou stalo), čímž smazalo "nanometrový" náskok Intelu. Zároveň došlo k další nemilé věci u Intelu, zaseknutí vývoje. Dříve by Intel jen nasadil další technologii co měl nachystánu a AMD by "ujel", to se ale nyní neděje a personální otřesy v technologickém oddělení to velmi zřejmě demonstrují.

    A poslední věc: sliby jsou jedna věc, exekuce a jejich plnění druhá. A opět se vracím k tomu, že AMD+GF jdou možná po malých krocích, ale jsou čitelní a slibují uvěřitelné věci v realistických a "dohledných" termínech. Proti tomu Intel termíny posunul nejmíň 3x, a pak je logicky důvěra v další sliby ohledně této technologie nižší.