Hlavní navigace

Objevily se výsledky Radeonů RX Vega v 3DMarku. Start prodejů přesně za dva týdny?

25. 7. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Už by nemělo zbývat mnoho dní do uvedení grafických karet Radeon RX Vega, kterými se AMD po pauze způsobené absencí výkonnějšího Polarisu chce navrátit do herního highendu. Koncem týdne nebo začátkem toho příštího by zřejmě mělo na Siggraphu dojít na konečné odhalení/uvedení, zatím ale stále neutekly konečné specifikace herních modelů. Nějaké nové informace ale máme. Web VideoCardz totiž přišel se třemi skóre nalezenými v databázi 3DMarku, které by už měly patřit Radeonu RX Vega, a také s možným termínem, kdy se karty reálně objeví v obchodech.

Nejprve k oněm benchmarkům. Ty jsou tvořeny výsledky v 3DMarku Fire Strike, s nastavením Performance. VideoCardz uvádí dva výsledky okolo 22 300 bodů (jde o Graphics score, nikoliv celkové číslo), které by byly zhruba na úrovni GeForce GTX 1080. Tyto výsledky jsou údajně dosaženy grafikou s taktem 1630 MHz. Kromě toho byl nalezen ještě jeden výsledek při taktu 1536 MHz, kdy karta dosahuje 20 949 bodů, tedy výkon někde na půl cesty směrem k GeForce GTX 1070. Nevíme ovšem jistě, zda jde o takty, na nichž GPU při práci reálně pracovalo, nebo o maximální frekvenci turba dotyčných modelů.

Výsledky Radoenu(ů) RX Vega v 3DMarku Fire Striker (Zdroj: VideoCardz) Výsledky Radoenu(ů) RX Vega v 3DMarku Fire Striker (Zdroj: VideoCardz)

Nevíme jistě, které konkrétní modely jsou těmito výsledky reprezentované. AMD údajně chystá tři a mohlo by tedy jít o model s 4096 stream procesory, nebo o ořezanou verzi s 3584 stream procesory. Rozdíly ve výkonech a frekvencí by jinak také mohly být rozdílným TDP. AMD totiž u plně aktivní konfigurace údajně chystá dvě verze. Je tomu tak už u Frontier Editionu s vodním chlazením, kde lze přepínat mezi 300W a 350W profilem (nikoliv tedy 375W, jak bylo uváděno dříve). Oněch 22 300 nebo 20 950 bodů by tedy teoreticky mohlo patřit k dvěma různým režimům spotřeby plnotučného Radeonu RX Vega, nebo patřit vzduchovému 300W modelu na jedné straně a 350W vodnímu modelu na straně druhé.

Co ty ovladače?

Karta v těchto testech neukazuje o moc lepší výsledky, než na jaké se už začátkem měsíce s podobnými takty vyhrabal model Frontier Edition. Podle 8GB paměti by tyto výsledky měly být pořízeny když ne na skutečné RX Vega, tak alespoň na jejím prototypu. A co je zajímavé – podle webu VideoCardz je znám jejich původce, přičemž by údajně mělo jít o důvěryhodný nebo dokonce možná „insiderovský“ zdroj. Čísla samotná by tedy měla být celkem zaručená, čímž vyvstává otázka, zda jde o výkon finální, nebo stále ještě může být přibrzďován neoptimálními ovladači, což je možnost, ke které jsem se minule osobně přikláněl.

Je to samozřejmě stále možné, ale je poněkud podezřelé, že by někdo z AMD pustil schválně ven výsledky zkreslené směrem dolů. A s blížícím se uvedením je na příchod oněch hypotetických „správných“ ovladačů čím dále méně času, pokud nemá jít o nějakou zvláštní hru na moment překvapení. Na druhou stranu ale stále platí, že je značně nepravděpodobné nebo alespoň nečekané, aby nová architektura měla prakticky stejný výkon na 1 MHz jako dva roky stará. Neboť pak asi AMD raději nemuselo rok čekat a uvést větší verzi Polarisu současně s loňskými GPU. Polaris totiž nějaká zlepšení „IPC“ měl a pokud by se mu dalo 484 mm² 14nm křemíku, které měří Vega, mělo by loni AMD pravděpodobně alespoň konkurenci proti GeForce GTX 1070. Polaris totiž sice dosahuje nižších taktů, ale zase by měl při stejně shaderech potřebovat méně tranzistorů.

KL24

Vega 10 na PCB karty Frontier Edition (Zdroj: PC Perspective) Vega 10 na PCB karty Frontier Edition (Zdroj: PC Perspective)

Reálné vydání za dva týdny?

VideoCardz také zmínil možné datum, kdy by se RX Vega po dlouhém čekání konečně mohla dát koupit. Tento údaj ale asi zatím není moc dobře potvrzen, jelikož ho autor nenapsal v samotném článku, ale jen do komentářů. Zatím je tedy třeba ho brát s rezervou, ale pro informaci: podle šeptandy by prý reálný start prodeje mohl být 8. srpna – tedy v úterý přesně za dva týdny. Odhalení na Siggraphu by pak samozřejmě bylo jen papírové, ovšem několikadenní prodleva mezi recenzemi či oznámením a startem prodeje je dnes jak u AMD, tak u Nvidie a Intelu hodně častá.

Je pravděpodobné, že tento termín by se týkal referenčních grafik (ale možná i těch vodních). Nereferenční vzduchové modely, které by jako obvykle měly být nejatraktivnější – pokud tedy vodní verze nebude relativně levná – by měly přijít se zpožděním, možná by tedy mohly být k mání až koncem srpna nebo přinejlepším během jeho druhé poloviny.

Byl pro vás článek přínosný?