Hlavní navigace

Obrázky místo textových hesel prý nelze brát vážně [Windows 8]

27. 12. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Osmičky inovují přihlašování, slibují nám bezbolestný zážitek, kdy se obejdeme bez klávesnice. Na vybraném obrázku si nadefinujeme tři gesta, která posléze musíme zopakovat, abychom se k systému přihlásili. Novinka má samozřejmě zpříjemnit používání Windows na tabletech, je celkem jasné, že u strojů s klávesnicí a myší nebudou obrázky fungovat tak efektivně jako právě klávesnice. Zatímco dnes si řada uživatelů zvykla na to, že zabezpečení účtu heslem nepoužívají, Microsoft bude uživatele osmiček k heslům tlačit mnohem víc.

Názor člověka, který stvořil dvoufázový autentifikační systém SecurID, se s Microsoftem značně rozchází. Redmondský gigant nás zásobuje materiály, které vyzdvihují klady obrázků. Má velmi přesně spočítáno, o kolik těžší je přijít na správná gesta (a provést je ve správném pořadí a směru) vedoucí k přihlášení. Textové heslo lze rozlousknout snáze, tím spíš, že jej řada uživatelů podceňuje a nastavuje příliš prosté a odhadnutelné kombinace. Kritika se ale dotýká toho, že vám někdo může stát za zády.

Čmárání prstem po tabletu totiž může být spatřeno i z poměrně velké dálky, kdyby se vám někdo chtěl dostat na počítač nebo jiné zařízení s Windows 8, stačilo by mu okem pozorovat, jak se ke svému účtu přihlašujete. Nahrát si to na kameru s účinným přiblížením lze až příliš snadno. V případě textových hesel se na monitoru ukazují hvězdičky, které právě brání vizuálnímu rozpoznání hesla. Na klávesnici pak oněch několik znaků napíšete rychleji, než jak provedete dotyková gesta.

KL24

Z dalších problémů kritik vypichuje nesnadné zálohování. Jeho názor tedy obrázkové přihlašování poměrně dost strhává, z čehož Microsoft určitě radost nemá, i vzhledem k tomu, kolik úsilí věnuje tomu, aby jej předvedl v co možná nejlepším světle.

Zdroj: Neowin

Byl pro vás článek přínosný?