Hlavní navigace

Obyčejná licence Windows 8 Pro vyjde firemní zákazníky na 188 dolarů

8. 10. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Příliš sdílný Microsoft ohledně konečných koncových cen Windows 8 není. Prozatím nám pouze slibuje v dočasné akci levný upgrade, za který nezaplatíte ani tisícovku. Jenže nás přirozeně zajímá, jak se cena zvedne po 31. lednu 2013, kdy má akční období skončit. Podle toho, co prozradil web Microsoftu pro firemní zákazníky, by se cena za jednu licenci měla usadit na 188 dolarech. Platí to pro edici Windows 8 Pro, tedy tu vyšší ze dvou nabízených. V přepočtu hovoříme o více než 3 500 Kč.

K tomuto výsledku dospějete, pokud si na webu Microsoft License Advisor zvolíte korporátní použití a jednu obyčejnou licenci, nikoli upgrade (což v regionu Česká republika kupodivu není možné), nikoli program Software Assurance. Bohužel, cena pro běžné smrtelníky bývá nastavena jinak, takže jsme se v podstatě zase nic nedozvěděli.

 

Až na to, že Windows 7 Ultimate stála o nějakých 40 % víc. Licence Windows 8 pro doma postavený počítač by údajně neměla překročit dva tisíce korun. Uvidíme, jestli se informace nakonec potvrdí. Dovolím si však tvrdit, že agresivní cenová politika nástupu Windows 8 (a jejich nástupců) výrazně prospěje. Nižších cen se podle všeho dočkáme.

Kdyby vás zajímalo, v jaké hladině se budou pohybovat Windows Server 2012, vězte, že za jednu licenci edice Datacenter ve Spojených státech dáte 4 810 dolarů, za edici Standard pak 833 dolarů.

Cena Windows 8 Pro VL

Zdroj: Binlogs via Neowin