Hlavní navigace

OCZ: nový šéf a průšvihy po starém. Firma tratila a možná i lhala investorům

12. 10. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Do společnosti OCZ přichází po konci spoluzakladatele Ryana Petersena nový šéf a vypadá to, že bude mít plné ruce práce. Firma se údajně potýká s výdělečností výroby SSD a varovala, že proti odhadům budou její výsledky za poslední účetní kvartál značně horší. Ceny akcií padají a jejich držitelé nejspíš hořce litují, že sešlo z akvizice, o kterou se údajně pokoušela společnost Seagate. Případně že alespoň neprodali akcie, dokud byly vlivem spekulací vysoko. Z někdejších sedmi dolarů za kus totiž nyní padly pod dva.

Jednou z pozitivnějších zpráv je příchod nového prezidenta a zároveň ředitele. Bude jím Ralph Schmitt, který od roku 2008 do této chvíle řídil firmu PLX Technologies. Nebylo to však zdaleka jeho první angažmá; po práci v Cypress Semiconductor řediteloval firmám Sipex, Exar a Legend Silicon. Výhodou je, že tento muž OCZ dobře zná – sedí totiž od loňského jara v představenstvu.

Minimálně ze začátku si ovšem mnoho legrace neužije. Ukazuje se totiž, že v Petersenových rukách se firmě v uplynulém účetním čtvrtletí (červen až srpen) moc nedařilo. Již je jasné, že výsledky budou značně horší, než bylo v plánu. Společnost již na tuto skutečnost předběžně upozornila, zároveň však odložila zveřejnění definitivních údajů. To poněkud podlamuje důvěru v pořádek ve firmě a zároveň vede k podezření, že se vedení pokoušelo špatnou situaci alespoň dočasně utajit. Jelikož je OCZ akciovou společností, jednalo by se o velký problém. Objevily se již dokonce jisté náznaky, že se kvůli těmto podezřením začínají nad firmou slétávat právníci.

SSD značky OCZ

A nyní tedy k o něm finančním výsledkům – pravda, zatím předběžným. Zatímco 5. září (septembra) si společnost myslela na tržby v objemu 110 až 120 milionů USD, skutečné číslo bude „významně nižší“. Za čtvrtletí se OCZ má dostat do „značné ztráty“ (asi zde nejsem jediný, kdo by ocenil alespoň nastřelené údaje v procentech) a hrubá marže bude mínusová (jednoduše řečeno, zboží se prodávalo se ztrátou). Tisková zpráva uvádí, že za výpadkem stojí programy pobídek či slev, kterými se společnost pokoušela zavděčit zákazníkům. Jejich dopad byl prý údajně odhalen až po zveřejnění předchozích odhadů. To je také asi důvod, proč OCZ dodá konečné finanční výsledky se zpožděním až 15. října (októbra).

Asi se ptáte, jak mohly být dopady pobídek pro firmu překvapením. Zde se můžeme jen dohadovat, zřejmě to však bude souviset s odchodem Ryana Petersena. Ten se pokoušel firmě vydobýt silnou pozici na trhu s SSD agresivní cenovou politikou a zřejmě i různými slevami pro velkoodběratele. Je možné, že se dopustil určitých přehmatů či chyb, které náhle vedly k finanční ztrátě pro OCZ (zhoršení situace na trhu možná zhoršilo výhodnost některých smluv). Je také možné, že řídil věci poněkud svojsky a po jeho odchodu se začli ve skříních objevovat kostlivci.

SSD značky OCZ

Petersenovi nelze upřít, že z OCZ udělal velkého výrobce. Disky firmy jsou poměrně výhodné i výkonné a značka má dobrou publicitu. Nyní se však může ukázat, že to vše je málo platné, pokud firma prodělává. Ralph Shmitt oznámil, že firma se začne chovat zodpovědněji, aby se vrátila k zisku. Zřejmě to znamená, že se OCZ přestane snažit urvat podíl na trhu ve všech oblastech. Místo toho se bude soustředit na nejvýdělečnější oblast dražších SSD a zejména pak úložišť třídy enterprise. Firma se naopak přestane tlačit do oblasti levnějších SSD, u kterých jsou nižší marže.

Jinými slovy, levná SSD přenechá OCZ raději konkurenci, než aby na nich tratilo. Firma tak asi přiznává, že na pozici (rentabilního) masového výrobce zatím nemá kapacity. V soutěži o nejnižší cenu zřejmě dlouhodobě uspějí pouze společnosti jako Samsung, Micron, Toshiba či Hynix, které si samy vyrábějí čipy NAND.

 

KL24

Sen o tom, že OCZ bude skutečně velkým výrobcem, mimochodem nemusí být jediným ambiciózním omylem Ryana Petersena. Podle neověřených informací, které zveřejnil server The Register, stál bývalý šéf i za krachem jednání o prodeji OCZ firmě Seagate – požadoval totiž místo v představenstvu Seagate. Paradoxně tak možná jedna ambice vedla k zmaření druhé, neboť právě s podporou Seagate mohla snad značka OCZ schlamstnout skutečně velký díl koláče. A neúspěch této akvizice prý také přispěl ke konci Petersena na ředitelském postu.

Zdroje: X-bit labs (1, 2, 3), OCZ, The Register

Byl pro vás článek přínosný?