Hlavní navigace

OCZ uvedlo Vertex 450 s řadičem Barefoot 3, Francouzi jej rovnou otestovali

24. 5. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Minulý měsíc se objevily informace o novém chystaném SSD od firmy OCZ. Měl nést označení Vertex 5, být osazen řadičem Indilinx Barefoot 3 (stejně jako high-endový Vector) a paměťové čipy měly být vyrobeny 20nm technologií. Popis sedí, pouze název se změnil. Čerstvě vydaný model SSD nese název OCZ Vertex 450.

Řadič není úplně identický tomu z modelu Vector. OCZ jej nazývá „Barefoot 3 M10“, je to inovovaná verze s úspornějším generátorem taktu a údajně také běží na mírně nižší frekvenci. Dodavatelem paměťových čipů je IM Flash Technologies (společný podnik Intelu a Micronu). Dostupné kapacity budou 128, 256 a 512 GB, přičemž jejich udávané parametry se v některých ohledech liší (viz tabulka převzatá ze serveru The Tech Report). Záruka je tříletá a pokud máte vůči firmě OCZ nedůvěru kvůli poruchovosti, která její produkty hlavně v minulosti sužovala, alespoň trochu by vás mohlo uchlácholit přibalené zálohovací software od Acronisu.

Zatím bohužel nevíme, kolik bude Vertex 450 stát v České republice, ani ve zbytku Evropy. Uvedené ceny v dolarech jsou doporučená maloobchodní cena (MSRP) a reálná může být i nižší. Jednoduchým přepočtem a navýšení o DPH vychází, že 128GB model bychom mohli pořídit přibližně za 3200 Kč. Též verze s větší kapacitou by se měly pohybovat o několik set korun níže, než stejně velký Vector.

Francouzský server Clubic.com měl možnost Vertex 450 ve 256GB verzi otestovat a porovnat se stejně velkým Vertexem 4, Vectorem i řadou dalších konkurenčních SSD. Ve všech testech v Everestu se Vertex 450 drží v těsném závěsu za dražším Vectorem a zatímco starší Vertex 4 s řadičem Indilinx Everest 2 klopýtá při práci se 4kB bloky, Vertex 450 se v těchto disciplínách řadí ke špičce. Ve čtení větších (512kB) bloků jsou naopak oba modely s Barefootem 3 na chvostu pelotonu, oproti zastaralému Vertexu 4 si ale polepšily o několik desítek MB/s.

KL24

 

Zdroj: Clubic, The Tech Report

Byl pro vás článek přínosný?