Hlavní navigace

OCZ ve svých SSD (teď už opravdu) naváže na tradici řadičů Indilinx Barefoot

17. 7. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

OCZ Technology koupila firmu Indilinx, zabývající se návrhem řadičů pro SSD, již před drahnou dobou. Přesto od té doby společnost ve svých úložištích používala řešení jiných výrobců. Pro značku Indilinx ale ještě všechno neskončilo. Zdá se totiž, že OCZ nakonec přece jen opráší zašlou slávu jména Indilinx Barefoot.

Nový řadič se bude nazývat Barefoot 3 a na rozdíl od řadičů Everest bude vyvinut přímo v OCZ. V konferenčním hovoru konaném u příležitosti oznámení hospodářských výsledků firmy se o něm rozhovořil ředitel společnosti Ryan Petersen. Čip prý přinese značné zvýšení výkonu úložišť SSD ve srovnání se stávající nabídkou společnosti.

Srdcem řadiče bude speciální procesorové jádro Aragon. Jde o 32bitový procesor architektury RISC, taktovaný na 400 MHz. Toto jádro má být údajně navrženo přímo pro řízení SSD úložišť, a to včetně na míru uzpůsobené instrukční sady. Kritické instrukce by měly být všechny vykonávány za jediný takt (včetně zpracování větvení). Aragon údajně vznikl přímo v OCZ, je však možné i to, že se šlo cestou adaptace z existujícího vzoru. V úvahu by připadaly například některá licenční jádra (zejména architektury MIPS).

Původní řadič Indilinx Barefoot

Pozoruhodné je, že na stejném místě se dozvídáme i informace na první pohled protichůdné. Ústy svého šéfa totiž firma zároveň tvrdí, že se jí s novým řadičem podaří omezit náklady díky licencování nejdůležitějších bloků čipu. Je-li procesorové jádro Aragon skutečně vyvinuté přímo v OCZ (či v Indilinx), licencování dalších částí řadiče je poměrně zvláštní. Teoreticky by se ovšem mohlo jednat o jednotky pro šifrování, nebo paměťový řadič pro obsluhu cache disku. Do jaké míry lze řadič pro SSD navrhovat takto modulárně, se neodvážím hádat.

Partnerem, od kterého by případná pomoc s návrhem čipu pocházela, může být docela dobře Marvell. S touto společností totiž OCZ spolupracovala na vývoji řadičů Kilimanjaro (pro zařízení komunikující přímo přes PCI Express). Z produkce Marvellu také pocházejí čipy, které ve svých discích OCZ používá pod jménem Indilinx Everest a Everest 2. Je tedy možné, že se s touto společností OCZ dohodla i na licencování dílčích technologií.

 

KL24

OCZ by měla mít k dispozici první vzorky čipů během několika týdnů. Výroba poběží na 65nm linkách u TSMC; SSD založené na novém řadiči by se měly na trhu objevit relativně brzo. Komerční dodávky výrobků obsahujících Barefoot 3 totiž OCZ plánuje ještě ve svém třetím účetním čtvrtletí. Vzhledem k tomu, že první účetní kvartál právě skončil, měl by se nový řadič podívat na trh ještě v závěru tohoto roku.

Zdroj: OCZ, konferenční hovor (Seeking Alpha)

Byl pro vás článek přínosný?