Hlavní navigace

OCZ Vertex EX: SSD rychlík s SLC čipy

22. 4. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Vyrobit rychlé SSD disky s levnými čipy MLC (multi-level cell) umí snad jen Intel, ti ostatní se snaží vyrobit (anebo někde koupit/objednat a následně označkovat) alespoň disky levné, nebo rychlé s využitím dražších čipů SLC (znáte třeba z nejrychlejších CompactFlash). Nová série Vertex EX od OCZ se řadí mezi ty druhou kategorii.

OCZ u 2,5" disku o váze 77 g slibuje čtení rychlostí až 260 MB/s a zápis pak na vynikajících 210 MB/s (to platí pro 120GB verzi, 60GB verze má zápis o 10 MB/s pomalejší). Disk by měl být schopen hodnotu zápisu udržet kolem 100 MB/s. SSD disk Vertex EX má spotřebu 2 W, v režimu idle 0,5 W, v tomto jeho hlavní výhoda oproti dnes poměrně úsporným diskům tedy netkví.

Při dobře navrženém firmware spočívá ve využití minimální přístupové doby k dosažení skvělé odezvy operačního systému a aplikací, případně k sestavení zcela nehlučného počítače. Jestli onu kritickou část s návrhem firmware OCZ zvládla a nemá rychlost jen na papíře, ukáží až nezávislé recenze a testy. 64MB cache přítomná na obou variantách by tomu mohla pomoct.

OCZ Vertex EX zatím není na renomovaných obchodech zalistován, jeho pomalejší kolega ze série Vertex (MLC čipy, 230/135 MB/s, trvalý zápis 70 MB/s) stojí v 60GB variantě třeba na Newegg 209 USD, u nás jej seženete v lepším případě za 6500 až 7000 Kč. O ceně Vertex EX bohužel nehovoří ani celkem podrobná tisková zpráva.

MMF24

Zdroj: tisková zpráva, stránka produktu na webu OCZ

Autor článku