Hlavní navigace

Odbyt Tegry klesl o 70 %. Pomůže nVidii Tegra Tab? Nebo Surface RT 2?

12. 8. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

O Nvidii se nedá říci, že by na tom byla hospodářsky nějak špatně. Na rozdíl od AMD je v zisku a nad její budoucností nevisí otazníky. Což je vidět i z hospodářských výsledků za poslední kvartál, které závěrem minulého týdne zveřejnila. Uvnitř však firmu i tak trápí problémy. V poslední době se totiž přestává dařit divizi mobilních čipů Tegra, na nichž chtěla Nvidia vystavět svou budoucnost v éře „post-PC“. Firma ale bude muset doufat, že proklamovaná smrt osobních počítačů nenastane, neboť na rozdíl od GPU se čipy Tegra příliš neprodávají. Za druhé čtvrtletí letoška dokonce firmě vynesly jen 30 % toho, co za stejné období utržila loni.

Že o Tegru momentálně není dvakrát velký zájem, jste si zde již mohli přečíst nedávno, nyní je nicméně vše potvrzeno oficiálními čísly. Propad tržeb mobilní divize se opět zhoršil a kvartální tržby se dostaly na pouhých 52,6 milionu USD. O rok dříve (druhé čtvrtletí fiskálního roku 2013) přitom obrat z Tegry dělal 179,7 milionu, poté narostl dokonce na 243,9 milionu. Půlroku zpátky jsme zde ještě psali, že Tegra vynesla 208,4 milionu USD. Jenže hned poté tržby klesly na 103,1 milionu, a v právě skončeném čtvrtletí padly ještě o polovinu, na již uvedených 52,6 milionu. Trend tedy vůbec nevypadá dobře.

Čipy Nvidia Tegra

Důvod je prostý. Minulý rok Nvidia bodovala čipy Tegra 3, které měly úspěch hlavně díky populárnímu Nexusu 7. Tento SoC však již mezitím zastaral a v nové verzi stejného tabletu je místo něj čip Qualcommu. Nvidia možná doufala, že i tak půjde nahoru díky tabletu Surface RT. Ten nicméně nepotkal zrovna prodejní úspěch. Bezpochyby díky omezenému OS Windows RT, a tato platforma tak se sebou táhne dolů i čipy Tegra.

Surface RT 2…
Nvidii nezbývá než doufat, že nový čip Tegra 4 prodeje zase vylepší, to je ale zatím ve hvězdách. Jednu novinku v tomto směru máme: Šéf Nvidie Jen-Hsun Huang novinářům oficiálně sdělil, že Nvidia bude uvnitř druhé generace právě druhé generace tabletu Surface RT. Vzhledem k nezájmu o jeho první verzi lze ale dost pochybovat, že by zrovna tento tablet prodeje Tegry nějam významně povzbudil – někdo by možná rovnou rýpl, že Nvidia musí být v zoufalé situaci, když se chlubí zrovna tímto tabletem (ale na druhou stranu, designově je Surface zajímavý a Microsoft je stále velké jméno). A již sám fakt, že Surface RT vůbec bude mít následníka, možná leckdo překvapil.

Nvidia Tegra Tab

a Tegra Tab?
Že je o pořádné klienty nouze, by mohla naznačovat ještě jedna věc. Zároveň se totiž opět objevily neoficiální zvěsti o tom, že Nvidia chystá uvedení vlastního tabletu či tabletů. Nejedná se jen tak o nějaké fámy. Na čínských webech se totiž již objevily fotografie domnělého zařízení s logem Tegra Tab. Je tedy docela možné, že se tablet značky Nvidia skutečně vynoří na trhu. Vedle konzole Shield by šlo již o druhé zařízení, kterým se Nvidia pokouší o průnik na trh hotové spotřební elektroniky či počítačů. I Shield používá systém Android (a čip Tegra 4), takže uvést na podobném základě tablet by už Nvidii nemuselo stát tolik úsilí. Mimochodem, ochranou známku Tegra Tab již má Nvidia zaregistrovanou od dubna (apríla).

 

Hospodářské výsledky za druhé čtvrtletí
Jak už bylo řečeno, celkové hospodářské výsledky firmy nebyly špatné, takže se propad Tegry neprojevil příliš drasticky, jsa kompenzován lepšími tržbami z GPU. Za druhý kvartál účetního roku 2014 (který skončil 28. května/mája, Nvidia má účetní kalendář poněkud posunutý) měla firma obrat 977,2 milionu USD, což je o 2,4 % více než v předchozím období (první kvartál: 954,7 milionu), nicméně oproti stejnému období minulého roku jde o propad (tehdy Nvidia utržila 1,044 miliardy USD).

Firma ovšem měla i tak slušný čistý zisk ve výši 96,4 milionu USD (nárůst oproti 77,9 milionu v minulém kvartále; před rokem byl zisk 119 milionů). Na jednu akcii tak vydělala 16 centů a v září (septembri) na ni vyplatí dividendu ve výši 7,5 centu. Do příštího kvartálu Nvidia počítá s opětovným nárůstem obratu, a to na 1,05 miliardy (s tolerancí dvou procent).

KL24

Logo společnosti Nvidia

Zdroje: Nvidia, X-bit labs, VR-Zone, The Verge

Byl pro vás článek přínosný?