Hlavní navigace

Odhalte problémy s výkonem a stabilitou počítače

22. 10. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Včera jsem vám představil článek o programu SpeedUpMyPC 2009, který dovede vyčistit počítač od zbytečných souborů a upraví některá nastavení tak, že by se počítač měl zrychlit. Tento program má certifikát od Mirosoftu pro použití ve Windows Vista. Z trochu jiného soudku je diagnostický nástroj zabudovaný přímo ve Vistě - i on vám napoví, kde spočívají problémy s výkonem a stabilitou počítače. Je škoda, že o něm spousta uživatelů neví.

Náhlé restarty počítače a pády aplikací jsou zajisté velice nepříjemné. Pokud chcete pátrat po příčinách, využijete Prohlížeč událostí, který zaznamenává události, jako jsou chyby v programech, problémy s ovladači a podobně. Slabá místa a rezervy ve výkonu může zase odhalit nástroj Sledování spolehlivosti a výkonu. Oba najdete v Ovládacích panelech. Pojďme si je představit blíže.

Prohlížeč událostí - hledáme příčiny pádu programů

Přes nabídku Start si zobrazte Ovládací panely a poklepejte na zástupce Nástroje pro správu. V sadě těchto nástrojů najdete i Prohlížeč událostí, který poklepáním spusťte. Budete vyzváni k potvrzení, potřebujete práva administrátora.

Prohlížeč událostí uchovává informace o většině problémů, které se v počítači vyskytnou. Podoba, v jaké jej uvidíte po spuštění, není příliš přehledná. V tabulce uprostřed si prohlédnete Shrnutí administračních událostí rozdělené na kritické události, chyby, upozornění, informace a audit.

Doporučuji si prohlédnout levou stranu okna Prohlížeče událostí, ve které najdete rozdělení správ podle toho, zda byly vytvořeny protokolovacím systémem Windows, zda obsahují informace o programech nebo o hardwaru.

Prohlížení informací je velice jednoduché. Klepnete na vybranou skupinu informací a prohlédnete si jednotlivé zprávy v hlavní části okna programu.

Prohlížeč událostí však neslouží jenom k zobrazování informací. K vybraným událostem můžete přiřadit spuštění programu nebo odeslání e-mailu - toho využívají správci systémů, když potřebují být informováni o tom, co se na počítačích jiných uživatelů děje.

Sledování výkonu

Pomůcku pro sledování výkonu počítače opět spustíte přes Ovládací panely a Nástroje pro správu. Po spuštění vám nabídne čtyři grafy sledující výkon procesoru, práci disku, komunikaci po síti a využití operační paměti. Čtyři panely pod grafy můžete rozklepnout a zobrazit si tak seznam procesů, včetně informace o jejich průměrné zátěži procesoru.

V případě disku zase uvidíte informace o tom, kolik každý z běžících procesů spotřebovává přenosové kapacity pevného disku. Nástroj Sledování výkonu je důkazem toho, že i v samotných Windows můžete zjistit, s jakými IP adresami komunikuje ten který spuštěný program. Není tedy třeba instalovat dodatečné aplikace. A konečně panel Paměť zobrazí informace o spotřebě paměti u jednotlivých programů/procesů.

Po přepnutí na větev Sledování výkonu uvidíte graf, který zobrazuje čítač času procesoru. Těchto čítačů můžete v grafu zobrazit více. Klepněte na tlačítko se zeleným + a v novém okně si vyberte z dalších desítek čítačů, které jsou k dispozici. Namátkou: příjem pošty, síťové připojení, fax, stránkovací soubor, využití USB rozhraní, práce s tiskárnou atd. Místo grafu si můžete zobrazit i histogram nebo jen hlášení v podobě číselných údajů.

Sledování spolehlivosti

Zajímavým pohledem na záznamy, které najdete v Prohlížeči událostí, je Sledování spolehlivosti v nástroji Sledování spolehlivosti a výkonu. Zde totiž uvidíte Graf stability systému, kde na ose X najdete jednotlivé dny a na ose Y záznamy o problémech nebo informacích.

MMF24

Při odhalování problémů vám napomohou symboly chyb, varování a informací. Když na vybraný den klepnete, tak si v tabulce pod grafem budete moci přečíst, co záznamy pro tento den uvádějí. Například:

  • informace o úspěšných nebo nezdařených aktualizacích
  • instalace programů
  • chyby hardwaru
  • chyby programů
  • chyby ve Windows, pády systému

Pomůcka pro sledování spolehlivosti počítače vám tak může napovědět, v čem spočívají problémy se stabilitou vašeho systému. Pokud například uvidíte, že se situace zhoršuje od instalace některého ovladače nebo programu, můžete využít Bod obnovení systému a Windows vrátit zpět do funkčního stavu.