Hlavní navigace

Odsouzen i největší český pirát. Za škodu 138 mil. dostal jen podmínku

28. 5. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Minulý týden se vyřešil případ s Nezerem, ale u soudu byla stále rekordní kauza z Liberecka. Jak jsme psali loni v lednu, tehdy 16letý mladík provozoval web cinema-world.biz, který podobně jako Kinotip.cz sdružoval odkazy a přehrávače z cizích umístění. Ani Česká protipirátská unie nikdy netvrdila, že mladík soubory sám někde nahrával, pouze měl web, na jehož stránky vkládal cizí videa odjinud. Jako to jde například z YouTube.

Cinema-world.biz

Poslední známá podoba Cinema-world.biz, foto: DomainTools

ČPU přesto vyměřila škodu na 138 milionů korun, napočítala asi 3300 sdílených filmů a seriálů. Jako pohoršující okolnost bylo zmíněno, že mladík vydělávat na reklamě. Hrozil mu až 2,5letý trest a půlmilionovou pokutu.

iDnes dnes píše, že soud dnes už 18letému muži udělil pětiměsíční podmínečný trest s odkladem na rok. Rozsudek ale není pravomocný, neboť obhajoba i obžaloba podala odvolání. Státní zástupkyně chce vzhledem ke škodě vyšší trest, advokát studenta pochopitelně nižší (žádný). Soud stejně jako v případě Nereze doporučil obžalobě, aby o peněžité náhradě škod bojovala v občanskoprávním řízení.

 

KL24

Zvláštní je, že iDnes operuje s jinými čísly. ČPU prý naměřila škodu jen 122 milionů a 2470 „upirátěných“ děl, což je v rozporu z loňskou zprávou. Každopádně nikde není zmíněno, jestli student skutečně sám ukládal autorsky chráněné soubory na web, a ty pak sdílel.

Sdílení cizích odkazů a sdílení vlastních souborů je totiž velký rozdíl. Podobné případy končí na mrtvém bodě i v zahraničí, takže výrok českého soudu je překvapivý. Za mladíkem stále stojí Česká pirátská strana, která už loni na protest spustila web TipNaFilm.cz, který v podobě filmového katalogu zveřejňoval odkazy na souborová úložiště, odkud bylo možné filmy či seriál stáhnout.

Byl pro vás článek přínosný?