Hlavní navigace

Office 2010: instalace balíku a první kroky

3. 6. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Instalace

Zájemce o vyzkoušení Office 2010 má v současné době dvě možnosti, jak zkušební instalaci získat. Pokud jste student nebo chcete balík používat doma, nabízí společnost Microsoft k bezplatnému stažení Beta verzi. Tu by mělo být možné bez problémů využívat až do konce října, tedy až do zahájení prodeje lokalizované krabicové verze. Pro IT profesionály, vývojáře a firmy je pak k dispozici Trial verze, kterou je možné po instalaci bez omezení používat po dobu 60 dní.

Obě verze se liší zejména v počtu aplikací, které jejich instalací získáte. Beta verze obsahuje pouze WordExcel, PowerPoint, Outlook a OneNote, v rámci Trial je možné vyzkoušet také aplikace InfoPath, Access, SharePoint Workspace, Publisher a Communicator. Pro stažení obou verzí z oficiálních stránek je potřeba mít zřízený účet v rámci služby Windows Live.

Časově omezený Trial navíc představuje již finální verzi, takže se dá očekávat několik drobných vylepšení, například co se týká výkonu a oprav případných chyb. Liší se také způsob instalace. Zatímco Beta verze se instaluje prostřednictvím malé aplikace, která až dodatečně stahuje potřebné soubory, v případě stažení finální Trial verze získáte kompletní instalační soubor o velikosti 650 MB. V obou případech je vám pak přidělen jedinečný produktový klíč.

Tip: Vše, co potřebujete vědět o Microsoft Office 2010, najdete zde.

Finální verze také, vůbec poprvé, nabízí možnost stažení 32 i 64bitové verze. 64bitovou, která by měla přinést především zvýšení stability, rychlosti a odstranění kapacitních omezení 32bitové verze, ocení především uživatelé, kteří pracují například s tabulkami o tisícovkách řádků a sloupců.

Zlepšení výkonu ovšem přinášejí Office 2010 obecně. Znatelné je rychlejší spouštění jednotlivých aplikací i otevírání rozsáhlých dokumentů. Vylepšeno a zrychleno bylo také prohledávání textu v dokumentech.

Instalace Beta verze

Pro potřeby tohoto článku i dalších, které připravujeme do budoucna, se budeme věnovat právě Beta verzi, která je podle Microsoftu určena běžným uživatelům. Kromě výše uvedeného by se však od Trial verze neměla v zásadě lišit. Pokud nicméně budete mít přece jen zájem o 60denní Trial, můžete ho stáhnout z této oficiální stránky.

Pro stažení Beta verze přejděte na tuto stránku, klepněte na tlačítko DOWNLOAD NOW a totéž opakujte na další stránce. Následně budete vyzváni k přihlášení se ke svému Windows Live účtu. Pokud ho nemáte, vytvořte si ho zde. Poté vám již bude nabídnut odkaz ke stažení instalačního souboru a produktový klíč.

Spusťte instalační soubor a počkejte než se dostahují potřebné soubory a celý balík se nainstaluje. Následně budete vyzváni k potvrzení licenčních podmínek, což učiňte klepnutím na tlačítko Accept. Spustí se průvodce pro aktivaci Beta verze, díky které ji budete moci používat až do zmíněného října. Zahájíte ji klepnutím na tlačítko Next. Po dokončení se již spustí aplikace PowerPoint s krátkou prezentací novinek v nových Office. Tím je práce hotova.

Na stejném místě, kde se nachází odkaz pro stažení Beta verze, nabízí Microsoft ke stažení také jednoduchou aplikaci Send-a-Smile. Díky ní můžete vývojáře velmi snadno informovat o tom, co se vám na nových Office nelíbí, nebo o výskytu nějaké chyby. Po její velmi jednoduché instalaci se vám v oznamovací oblasti na hlavním panelu zobrazí dvě ikony obličejů - červená (negativní ohlas) a žlutá (pozitivní ohlas). Pokud na některou z nich klepnete, zobrazí se dialogové okno pro odeslání vzkazu s vyfocenou aktuální obrazovkou a možností zadat doprovodný text.

Rozdíly při používání Trial verze

Jak již bylo řečeno, verze Trial představuje již finální produkt a tomu odpovídá také instalace, která je prakticky stejná jako v případě starších Office 2007. Můžete si tak vybrat nejen konkrétní aplikace, které se nainstalují, ale zadat také umístění instalovaných souborů či údaje o uživateli.

V obou případech, jak u Beta tak Trial verze, je možné Office 2010 provozovat současně se staršími Office 2007. Zatímco v prvním případě fungují aplikace z verze 2007 i 2010 nezávisle na sobě, po instalaci Trialu je to mírně komplikovanější. Pokud totiž po instalaci nových Office spustíte nějakou aplikaci ze staršího balíku, zobrazí se speciální instalační (konfigurační) okno, která připraví Office 2007 k běhu. Tento přitom může trvat i několik desítek sekund. Podobné okno se vám pravděpodobně zobrazí i u Betaverze v případě, že ji máte již nějaký čas nainstalovanou a nepoužili jste nejnovější instalační balíček.

Poté již bude spuštění všech aplikací z 2007 probíhat zcela normálně, a to až do okamžiku, kdy se rozhodnete spustit některou z aplikací v rámci verze 2010. Tento „konfigurátor“ tedy funguje jako jakýsi přepínač mezi verzemi 2007 a 2010.

Změny uživatelského rozhraní

Vývojáři Microsoftu učinili řadu vylepšení napříč celým balíkem Office. Za zmínku stojí především dvě, které se týkají uživatelského rozhraní a tedy všech aplikací. Podrobnému popisu novinek základních aplikací se věnovali už dříve, můžete si přečíst o Wordu, Excelu, PowerPointu a Outlooku.

Ribbon ve všech aplikacích

Pás karet s ovládacími prvky označovaný Ribbon, který se poprvé objevil v Office 2007, představoval jednu z největších změn v historii tohoto kancelářského balíku. Klasická menu byla nahrazena skupinkami tlačítek, která se nacházela na několika záložkách. Některé aplikace jako Outlook, OneNote či Publisher však touto transformací neprošly úplně. Od této veze ovšem Ribbon mají všechny aplikace bez rozdílu, což lze považovat za dobrý krok, který konečně sjednocuje ovládání.

V Office 2010 je možné Ribbon přizpůsobit zcela podle preferencí každého uživatele. Stačí otevřít nabídku File v levém horním roku a poté klepnout na příkaz Options. V novém okně se pak nachází položka Customize Ribbon, pod kterou se nachází široké možnosti nastavení ovládacího rozhraní. Můžete si přizpůsobit každou záložku individuálně.

Režim Backstage

Úplnou novinkou v ovládání aplikací je pak režim Backstage, který se zobrazí po klepnutí na již zmíněné tlačítko File. To nahrazuje tlačítko Office z předchozí verze, které občas mátlo začínající uživatele. Ti si totiž mohli myslet, že jde o grafický prvek a ne tlačítko sloužící k otevření klíčové nabídky.

V rámci Backstage můžete vykonávat běžné úkony, jako uložení, tisk či sdílení souboru. Navíc však sjednocuje na jedno místo další užitečné funkce, které byly v předchozí verzi někdy velmi nešikovně ukryty. Například po najetí ukazatelem myši na položku Info se v pravé části zobrazí podrobné informace o dokumentu.

Šikovná je také položka Save & Send, která ukrývá celou řadu možností pro sdílení, od vytvoření PDF souboru až po různé možnosti uložení na internet.

Funkce v nabídce Backstage se v jednotlivých aplikacích liší podle povahy činnosti, kterou v ní uživatel vykonává. Backstage v Outlooku tak například nabízí snadné nastavení e-mailu, procházení a archivaci příchozí pošty či ukládání jejích příloh. Tlačítko File se liší také barevně, vždy má totiž barvu typickou pro danou aplikaci (Word – modrá, Excel – zelená apod.)

Další podrobnosti o režimu Backstage najdete zde.

Režim kompatibility

Jisté změny nastaly také v souvislosti se zpětnou kompatibilitou. Ta nyní funguje ve dvou úrovních - jako zpětná kompatibilita v rámci formátu Office Open XML a formátu, ve kterém byly ukládány dokumenty do verze 2003 (tedy například formát .doc a .docx).

Zpětná kompatibilita i s novějšími Office 2007 proto, že verze 2010 přináší několik vylepšení a nových prvků, například v oblasti číslování, grafických tvarů či textových efektů. Některé dokumenty vytvořené v této verzi se tak nemusí ve starších sadách zobrazit korektně.

Starší formáty je možné snadno a rychle převést do toho nejnovějšího. Klepněte na tlačítko File a poté na položku Info. V pravé části se pak nachází tlačítko Convert.

CS24

Detailnější přehled toho, s čím novým Office 2010 přichází, najdete zde.