Hlavní navigace

Office 2010 je oficiálně v Česku. Víme vše

28. 5. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Společnost Microsoft včera v České republice oficiálně uvedla novou verzi kancelářského balíku Microsoft Office 2010. A to i přesto, že velkým firmám a organizacím jsou aplikace, sady, servery a služby k dispozici v rámci multilicenčních programů již od přelomu dubna a května.

Menší firmy a domácnostni, které nemají k multilicencím přístup, si na lokalizované vydání budou muset počkat až do září. Právě v září se totiž poprvé do prodeje dostanou tři české krabicové verze. Novinkou je prodej speciálních karet obsahujících jen produktový klíč a instalační kód, stažení samotného instalátoru už pak bude na uživateli. Samozřejmě tyto verze jen s kartami by měly být pro uživatele cenově výhodnější než krabicová vydání.

Tip: Pokud nechcete na českou edici čekat a nevadí vám anglické uživatelské rozhraní, můžete si funkce a novinky Microsoft Office 2010 vyzkoušet v rámci zkušební verze, která je zdarma k dispozici na internetu. Informace ba odkaz na stažení najdete zde.

V desktopu, mobilu i na webu

Kompletní edice Microsoft Office 2010 zahrnuje 12 aplikací:

Word (podrobnější představení)

PowerPoint (podrobnější představení)

Outlook (podrobnější představení)

Excel (podrobnější představení)

OneNote

Access

Publisher

InfoPath

SharePoint Workspace

Communicator

Visio (podrobnější představení)

Project

Word, PowerPoint, Excel a OneNote budou umožňovat přímé ukládání souborů přímo do webových úložišť SkyDrive nebo SharePoint. Aplikace Word, PowerPoint a OneNote pak budou podporovat také současné editování více autory najednou. Součástí všech sad Office 2010 je také nově elektronický poznámkový blok OneNote.

Kromě ukládání samotných souborů do webových úložišť budou nově k dispozici také online aplikace, jejichž prostřednictvím budete moci dokumenty editovat přímo ve webovém prohlížeči – tedy řešení, které patřilo k nejočekávanějším novinkám této verze Office. Hostované aplikace Office zahrnují Outlook Web App, který je součástí Exchange Serveru 2010, a sadu Office Web Apps, obsahující Word Web App, Excel Web App, PowerPoint Web App a OneNote Web App.

Tip: Přehled dalších velkých novinek, s nimiž Microsoft Office 2010 přichází, najdete zde.

Hostované aplikace je možné používat prostřednictvím internetových prohlížečů Internet Explorer, Firefox nebo Safari. Office Web Apps budou moci uživatelé začít používat od poloviny června.

Kromě zkušební verze desktopového vydání Microsoft Office 2010 je tento kancelářský balíček k dispozici také ve verzi pro mobilní telefony. Zatím je k dispozici pro operační systém Windows Mobile 6.5, podle posledních informací už se ale připravuje uvedení i pro nejnovější mobilní operační systém Microsoftu, Windows Phone 7. Podrobnosti včetně odkazu na stažení této mobilní verze najdete ve starší novince kolegy Tomáše Mariančíka.

V oblasti hostovaných serverů Office jsou zákazníkům k dispozici sady služeb Business Productivity Online Solution Suit (BPOS Suite) a Deskless Suite, které zahrnují služby serverů Exchange Online, SharePoint online, Communications Online a Live Meeting (Deskless Suite pouze Exchange a SharePoint). Tyto služby jsou určeny především pro firemní klientelu a budou postaveny na principu měsíčních poplatků. Další podrobnosti o nabízených aplikacích a ukázku produktu najdete zde.

Office omezená reklamou

Od podzimu budou také někteří výrobci předinstalovávat instalační obraz Microsoft Office 2010 a spolu s ním také sadu Office Starter 2010. Tato časově neomezená sada zahrnuje pouze aplikace Word Starter a Excel Starter, které plně zachovávají kompatibilitu souborů a věrnost zobrazení dokumentů Office, ale jsou funkčně omezené a jsou doprovázené reklamou. O dalších omezeních sady Starter si můžete přečíst zde.

Ceny

A jak to bude s cenami za jednotlivé produkty? Microsoft již v březnu zveřejnil tyto doporučené ceny:

Krabicové edice:

  • Office 2010 pro studenty a domácnosti – 3 290 Kč,
  • Office 2010 pro podnikatele – 8 490 Kč,
  • Office Professional 2010 – 16 490 Kč.

Kromě těchto vydání přichází Microsoft se speciální edicí Professional Academic, která je určena studentům a zaměstnancům školských zařízení, ale také třeba knihovnám nebo charitativním spolkům.

Karty s instalačním klíčem:

KL24

  • Microsoft Office 2010 pro studenty a domácnosti – 2 490 Kč,
  • Microsoft Office 2010 pro podnikatele – 5 590 Kč,
  • Microsoft Office Professional 2010 – 11 690 Kč.

Dobrou zprávu mám pro všechny, kteří si v období mezi 5. březnem a 30. září 2010 koupili nebo koupí a aktivují starší verzi Microsoft Office 2007. Tito uživatelé totiž mají v rámci programu technologické záruky nárok na bezplatný upgrade na stejné nebo obdobné sady a aplikace nové verze Microsoft Office 2010. Nárok na upgrade můžete uplatnit prostřednictvím internetové stránky na adrese http://www.office.com/techg.

Byl pro vás článek přínosný?