Hlavní navigace

Office 2013 pro Windows RT přijdou bez podpory maker a dalších funkcí

8. 8. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Vzhledem k tomu, že se Office 2013 mají dostat na pulty obchodů až v příštím roce, bylo celkem jasné, že je Microsoft nestihne dokončit do vydání Windows 8, resp. Windows RT. Kdepak, nová kancelářská sada bude dokončena zhruba na konci roku, přesnější termín ale Microsoft nesděluje. První tablety s Windows RT, mj. i Surface, naproti tomu budou dostupné na konci října. Co to znamená, když Redmondští dříve slíbili, že k Windows RT budou automaticky přidávat speciální edici Office 2013?

Znamená to, že když ji k těmto zařízením přidají, v počáteční fázi však nepůjde o plně dokončený produkt. Zdroje obeznámené s plány Microsoftu říkají, že skutečně nebudeme mít tu čest s konečnou podobou kancelářských programů. Na ostré vydání sice nebudeme čekat zase tak dlouho, avšak do té doby budeme ve Windows RT používat programy, kterým bude pár funkcí chybět. Ukázkové verzi bude mj. scházet podpora pro makra. Momentálně není úplně stoprocentně jasné, jestli bude nedostatek ve finále odstraněn. Musíme si počkat na oficiální vyjádření od redmondského giganta.

 

Existuje však možnost, že nikoli. Microsoft musí brát ohled na nenáročnost aplikací, aby příliš rychle nevyčerpaly elektrickou energii z akumulátoru. A na nižší výkon přenosných strojů. V Office 2013 RT bude omezení více. Nepoběží tu ani doplňky od třetích stran, odstraněna bude podpora VBA. Údajně půjde pryč ještě několik dalších menších funkcí. Microsoft Office Home & Student 2013 RT Preview, jak se celý kancelářský produkt bude krkolomně nazývat, nebude konečnou podobou chystaného balíku, takže se ještě něco může změnit. Počkejme si na další vývoj.

MMF24

Prozatím se ale zdá, že tablety s Windows RT se firmám opravdu líbit nebudou. Kromě toho, že zde bude velmi omezen desktop, nakonec zařízení ani nedostanou plnohodnotnou sadu Office. To bude pro podniky klíčové, až se budou rozhodovat, co za stroje si mají pořídit.

Zdroj: The Verge