Hlavní navigace

Office 2013 vs Office 365: srovnání předplatného s klasickou licencí

10. 4. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Předplatné versus jednorázové poplatky

Dlouhá léta nebylo co řešit. Koupili jste počítač, kromě hardwaru jste obvykle zaplatili jednorázovou licenci za používání operačního systému a k tomu jste si následně dokupovali aplikace, které jste spokojeně využívali klidně celé roky. Zvraty v trendech posledních let ale nepřehlédnete. Stále častěji neplatíme za produkty, ale za služby. Sony si např. může dovolit prodávat PlayStation se ztrátou, protože uživatel ji následně vyrovná tím, že bude kupovat hry a platit za jiné doplňkové služby.

Všudypřítomný internet přeje častějšímu oživování produktů a rychlejší distribuci nových verzí softwaru. Uživatelé si zvykli novinky dostávat častěji, průběžně. Extrémní ukázkou novodobého trendu budiž prohlížeče Chrome a Firefox. Kde jsou ty časy, kdy jsme na novou řadu ohnivé lišky čekali rok a půl. Chrome OS je pak příkladem operačního systému, který novinky uživateli podsouvá v průběhu celého roku.

Office 365 k úložišti ve vašemu účtu Microsoft přičte 20 GB
Office 365 k úložišti ve vašemu účtu Microsoft přičte 20 GB

Moderní doba zkracuje čas vývoje

Do rozjíždějícího vlaku naskočil rovněž Microsoft, který převedl odvahu, jakou byste možná od podobně velké a staré společnosti ze světa IT nečekali. Zatímco stále ještě poměrně mladá Office 2010 platila za klasický produkt, s Office 2013 skokově vstupujeme do světa, kde je samostatná licence k používání považována za přežitek. Za produkty platíme průběžně a vývojáři nám za oplátku průběžně servírují vylepšení. Existuje proto šance, že když se aplikace chová hloupě, do pár týdnů bude po problému.

Microsoft si ovšem nedovolí přejít na jiný distribuční model a starý ze dne na den zrušit. Přesto se neostýchá a proklamovanými výhodami předplatného se snaží zadupat předchozí model licencování do země. Zatímco řečník odvádí pozornost davu, hrobník nenápadně zakopává do země žijící mrtvolu. Je ale předplatné skutečně výhodnější?

Účet a předplatné spravujete skrze webové rozhraní
Účet a předplatné spravujete skrze webové rozhraní

Předplatné versus jednorázové poplatky

Spíše byste čekali, že bude firma předplatné zpočátku nabízet jako službu pro menší skupinu zájemců. Agresivní marketing ale vyzdvihuje do nebeských výšin Office 365. Tak se nazývá služba, která vám poskytne ověřený kancelářský software od redmondského giganta, ovšem za roční nebo měsíční poplatky. Tedy na dobu určitou, dokud platíte poplatky. Součástí jmenované služby je aktuálně balíček Office 2013, obsahující Word, Excel a další známé aplikace, určené pro Windows.

Při rozhodování o tom, jestli do kancelářského softwaru pro Windows, případně OS X, investovat jednorázově, musíte vzít v potaz několik faktů a zauvažovat nad nákupem z dlouhodobého hlediska. Ačkoli vám něco vyhovuje letos, nemusí tomu tak být za rok. Kdybyste posléze měnili produkt či službu za jinou, nepříliš dobře promyšlené rozhodnutí by se vám jen zbytečně prodražilo.

Přesně víte, kolik instalací Office vám zbývá
Přesně víte, kolik instalací Office vám zbývá

Ceny jsme pro potřeby následujícího srovnání přebrali od e-shopu Alfa.cz. Srovnávali jsme edice určené pro domácí použití, česká balení obou produktů ostatně nesou přídomek „pro domácnosti“. Zatímco za Office 365 Home Premium dáte 2 499 Kč za rok používání, samostatný balík Office 2013 Home and Student vás vyjde na 3 499 Kč včetně DPH. Jenže si nemůžete automaticky říct, že Office 365 je levnější varianta a sáhnout rovnou po ní.

Office až pro pět počítačů

Skutečně velmi záleží na tom, jaký život vedete, jak velkou máte domácnost atp. Základním faktem je, že Office 365 vám za dané peníze nabídne kancelářský balík Office 2013 až pro pět počítačů s Windows. Kdybyste měli jablečné stroje s OS X, i na ty si v rámci předplatného můžete Office nainstalovat, byť je pro tuto platformu dostupná pouze verze 2011 (číslování se neshoduje s verzí pro Windows). Dokonce se spekuluje, že Microsoft tajně kutí verze aplikací pro Linux.

V tuto chvíli ale pokrývá dvě platformy, které na osobních počítačích drtivě převažují, a proto vám budou ve většině případů vyhovovat. Kdybyste v domácnosti měli až oněch pět počítačů, za samostatné licence Office byste v obchodě v kase nechali masivních 17 495 Kč. Scénář počítá se standardními cenami, výše zmíněnými běžnými edicemi pro domácnosti a s tím, že si chcete pořídit kancelářský software ke stávajícím starším počítačům. (S novým hardwarem mnohdy lze získat software o něco levněji.)

Úvodní obrazovka spravedlivě rozděluje prostor novým a stávajícím dokumentům
Úvodní obrazovka spravedlivě rozděluje prostor novým a stávajícím dokumentům

Nejednoznačné kalkulace

Za tyto peníze si můžete předplatit Office 365 dokonce až na sedm let. Předplatné nicméně logicky ztrácí na atraktivitě s tím, kolik počítačů doma máte. Respektive kolik z nich plánujete osadit kancelářskými programy od Microsoftu. Člověku, který používá jediný stroj, se vyplatí samostatná licence Office. Nová verze produktu vychází jednou za tři roky. Když nyní zakoupíte Office 2013, za další tři roky můžete s klidným svědomím koupit Office 2016.

Dvě licence vás vyjdou na zhruba 7 000 Kč. Budeme teď počítat s tím, že zakoupený produkt budete používat vždy tři roky, než ho nahradí novější verze. Za předplatné za šest let byste naproti zaplatili asi 15 000 Kč, čili zhruba o polovinu více.

 

Kdybyste měli doma místo jednoho počítače dva a opět každé tři roky sáhli po čerstvé licenci Office pro oba dva, vaše peněženka by byla lehčí o 14 000 Kč (tj. cena za čtyři licence). V takovém případě by se vám už předplatné nevyplatilo jen o tisícovku. Kdybyste započítali další výhody, jež model na bázi předplatného nabízí, vyšel by pro vás ze souboje možná vítězně. A že výhody s ním spojených doplňků jednoduše opomíjet nelze, neboť společně tvoří cenově zajímavě postavený balík produktů a služeb.

Výhody v uvozovkách

Proti předplatnému a výše nastíněnému scénáři se samozřejmě staví prostá fakta. Člověku totiž jedna verze Office stačí na dost dlouho. Málokdo využije výhody a nové funkce, proto ani nemá potřebu každé tři roky instalovat nejnovější Office. S trochou nadsázky lze prohlásit, že dekádu starý kancelářský balík by většinu lidí stále uspokojil. Neplatí to, pokud jste si zvykli na pás karet (tzv. Ribbon), v tom případě musíte za základ považovat až Office 2007.

Prostředky vydané na přechod na novější Office často neospravedlní negativa s upgradem spojená. V první řadě platíte za funkce a vylepšení, která budete často přehlížet. (Čest výjimkám, k nimž patří revoluční Ribbon z Office 2007.) Zatímco stávající verzi dobře znáte, některé postupy se budete muset učit znovu. Ovládací prvky jednoduše mají tendenci přemisťovat se. Připočtěte tedy čas nutný k výuce.

Širokoúhlé presentace se v Office 2013 stávají skutečností
Širokoúhlé presentace se v Office 2013 stávají skutečností

Bonusy k předplatnému

Licence na věčné časy

Samostatnou licenci lze s trochou nadsázky ždímat věčně. Zabránit vám v tom může jen potenciální budoucí nekompatibilita s novějšími verzemi Windows, eventuálně ukončená podpora. Toho se ale nedočkáte brzy. Pro ilustraci, Office 2003 bude podporována až do dubna 2014. Teprve poté pro ni přestanou záplaty vycházet.

A hlavně, i větší domácnosti nezřídka stačí jeden pracovní stroj. Ne každý uživatel potřebuje psát dokumenty, tvořit presentace a sestavovat obsáhlé tabulky. Pracovní stanici proto můžete osadit licencí Office 2013, kterou lze navíc nejvýše jednou za 90 dní přenést na jiný počítač. Sadu budete v jeden moment vždycky moci používat pouze na jednom stroji, i když v případě selhání hardwaru pak můžete Office přenést na jiný počítač okamžitě, ale mělo by to stačit.

Pravda, Microsoft se pokusil změnit licenční podmínky tak, aby byla licence Office 2013 nepřenositelná. To by do hry vneslo zásadní zvrat a předplatné Office 365 tím společnost zvýhodnila nemalou měrou. Na stížnosti uživatelů ale od myšlenky upustila a podmínky používání vrátila do původního stavu. Licenci si tak pořizujete v podstatě na věčné časy. Pokud často měníte pracovní stroje, nemáte se čeho bát, Office snadno přenesete.

¨Uvnitř aplikace se k radikálním zásahům nedošlo
Uvnitř aplikace se k radikálním zásahům nedošlo

Produktová diverzita

Protože v rámci předplatného nekupujete jeden konkrétní produkt, budete za své peníze dostávat přístup k různým verzím aplikací. Pro Windows jsou k dostání aktuálně Office 2013. (Interně nicméně Microsoft přestává označení verze zobrazovat.) Pakliže si ale koupíte samostatně Office 2013, na nástupnickou verzi v budoucnu budete moci přejít jedině po zakoupení další licence. Předplatné vám navíc dává volnost v tom, jakou jazykovou verzi nainstalujete.

Na webu si zvolíte parametry – platformu a jazyk – a následně již stáhnete a spustíte vygenerovaný instalační program. Výhoda předplatného spočívá v šíři podporovaných zařízení. Microsoft vám za pravidelné poplatky nenabízí pouze jeden produkt pro Windows, naopak se chce pokrýt co možná největší počet platforem. Bylo řečeno, že možná přijde řada i na Linux, určitě bude firma myslet na iPad.

Word má konečně režim vhodný ke čtení
Word má konečně režim vhodný ke čtení

Produktová diverzita předplatnému přeje. A že v současnosti nepoužíváme pouze jeden počítač, jako tomu bylo dříve. Každý má chytrý telefon, tablet a kromě většího pracovního počítače ještě třeba jeden lehčí notebook na cesty. Díky předplatnému tak z denního menu jen vyzobáváte položky podle toho, jakou verzi Office zrovna potřebujete. Dokážete si představit, že byste museli kupovat samostatné licence pro několik různorodých zařízení?

Bonusy k předplatnému

Jak bylo řečeno, při rozhodování o koupi nelze myslet jen na to, na kolik počítačů nainstalujete Office, ačkoli to bude stále hlavní pilíř, o který se budete při rozhodování opírat. Předplatné o vaši přízeň bojuje také bonusy. Lákavě vyhlíží 60 minut volání skrze Skype. To by byla dost zajímavá nabídka, vezmeme-li v potaz vysoké ceny za volání na tuzemském trhu. Jenže hodinu naneštěstí můžete prohovořit jen s někým, kdo má pevnou linku. Na mobilní sítě se podmínky v Česku ani na Slovensku nevztahují.

Tarif s hodinou volání na pevné linky si u Skypu normálně pořídíte za 1,02 eura na měsíc. Na první pohled výhodná nabídka tedy vlastně není ani trochu zajímavá. Kdyby Microsoft k Office 365 přibalil plnohodnotný tarif, který by vám dovolil volat hodinu jak v pevných, tak mobilních sítích, který stojí běžně 9,53 eura, byla by nabídka zajímavější.

Jako mávnutím kouzelného proutku se ale můžete pustit do editací
Jako mávnutím kouzelného proutku se ale můžete pustit do editací

20 GB ve SkyDrive

Aspoň druhý bonus i Češi využijí naplno. Každý uživatel cloudové jednotky SkyDrive dostává prostor o velikosti 7 GB. Další můžete dokoupit. S Office 365 bude kapacita vašeho úložiště navýšena o 20 GB, dohromady tak budete mít k dipozici 27 GB. Ani v tomto případě se nejedná o nějakou zásadní nabídku, jejíž důležitost by vás přiměla ke koupi předplatného. Zmíněných 20 GB ve SkyDrive si může přikoupit každý uživatel za 190 Kč ročně.

Ani to není suma, která by výrazněji zahýbala s vaším rozpočtem. Pakliže budete do cloudu ukládat skutečně jen dokumenty, bohatě si vystačíte se základními sedmi gigabajty. Dokumenty patří k nejmenším typům souborů vůbec. Filmy jsou objemné, muzika také nějaký prostor zabere, věnujte ale úložiště dokumentům, a nebudete mít potřebu kupovat gigabajty prostoru navíc.

Outlook domácí uživatele zřejmě nenadchne, je moc komplexní
Outlook domácí uživatele zřejmě nenadchne, je moc komplexní

Více aplikací za předplatné

Poslední velký rozdíl mezi produkty spočívá v tom, jaké aplikace pro počítač obdržíte. Není to stejná skladba. Office 2013 pro domácnosti obsahují čtvero základních nástrojů, a sice Word, Excel, PowerPoint a OneNote. Naproti tomu Office 365 pro domácnosti disponují navíc Outlookem, Accessem a Publisherem. Tyto tři nástroje bývaly součástí drahých edicí, nyní je mají na dosah také běžní smrtelníci.

 

Otázkou ale zůstává, zda je tito smrtelníci využijí. Napadá vás, k čemu budete potřebovat  Access? Vyžijete robustního poštovního klienta, nebo raději budete svou e-mailovou schránku vybírat skrze webové rozhraní? Stačí pár jednoduchých otázek a máte jasno, zda tyto aplikace navíc využijete.

Zamotané rozuzlení

Office 365 pro domácnosti představuje novinkou. Firemní sféra nicméně o identicky pojmenovaném produktu slyšela dříve. Verze pro firemní a domácí prostředí se navíc podstatně liší. Zatímco na doma dostáváte aplikace pro počítač a jiné platformy, firemní edice v rámci předplatného poskytuje především služby jako hostovaný e-mail, komunikační nástroje nebo web na vlastní doméně.

Předplatné na první pohled platí za výhodnější ze dvou možností. Po střízlivém uvážení přinejmenším zjistíte, že přiložené bonusy příliš lákavé nejsou. Aplikace jako Outlook nebo Access doma obvykle nevyužijete. 20 GB v úložišti SkyDrive vypadá hezky jako číslo, který domácí uživatel ale reálně využije takovou kapacitu pro skladování dokumentů? (Na přesunutí hudební kolekce do cloudu je to naproti tomu stále málo a SkyDrive k podobným účelům ani stavěný není.)

A ačkoli je Office 2013 samostatně stojícím produktem, stále platí, že se dovede integrovat s vaším Microsoft Account a ukládat dokumenty přímo do SkyDrive. Velké znevýhodnění se tedy nekoná.

Předplatné dále zaručuje vždy aktuální verzi balíku, jenže ne každý změny a novinky žádá,  o důvodech jsme psali výše. Výhodu tím pádem představuje pro jedince, kteří smýšlejí obráceně a časté novinky vítají. Při rozhodování se ale ve výsledku nejvíce vyplatí promyslet skutečnost, na kolik zařízení chcete kancelářský software instalovat. Větší domácnosti, kde je až pět počítačů, předplatné obvykle uživí.

MMF24

Jestli se ale spokojíte s jediným počítačem, jež bude osazený Office, sáhněte po jednorázové licenci. Také promyslete, zda vyžadujete vždy nejnovější Office. Pokud ne, předplatné pro vás ztrácí na atraktivitě. V každém případě kalkulujte s cenami, jak jsme naznačili výše. Do koncové ceny Office 365 sice promlouvají přilepené služby a bonusy, ty avšak naneštěstí nemají tak velkou hodnotu, jak by se možná zdálo. Aspoň z finančního hlediska jde o zanedbatelné položky.

Editování PDF není dokonalé, ale novinku přesto nezřídka oceníte
Editování PDF není dokonalé, ale novinku přesto nezřídka oceníte